Formiranje vlasti u TK

SDP Tuzlanskog kantona smatra da je vlast prioritet, dok iz Demokratske fronte i Naše stranke napominju da je i SBB priklanjanjem PDA rekao šta je imao.

Nakon što je SBB istupio iz građanskog bloka u Tuzlanskom kantonu, stavljajući se na stranu PDA, a SDP na sjednici proširenog Predsjedništva Kantonalnog odbora partije najavio početak pregovora sa SDA i PDA, stvari su ponovo vraćene na početak. Više od tri mjeseca nakon izbora, formiranje vlasti i dalje je upitno, a postoji realna opasnost da Kanton uđe u ozbiljnu finansijsku krizu ukoliko se vlast ne formira do isteka odluke o privremenom finansiranju – do 31. marta.

Jedina opcija

Kao argument za ulazak u pregovore o formiranju vlasti, SDP je kazao da kao stranka sa najviše osvojenih glasova na prethodnim izborima osjeća odgovornost prema biračima. Kako nam je kazao Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a, sve općinske organizacije u Kantonu bile su saglasne da treba ući u vlast i opravdati povjerenje glasača.

– Svi su na sjednici proširenog Predsjedništva jednoglasno rekli da SDP treba ući u vlast u Kantonu. U ovom trenutku, a nakon postupka SBB-a, to je jedino moguće ostvariti ulazeći u pregovore sa jednom od ove dvije stranke, podsjetio je Bijedić.

Šta će ovakva odluka značiti za BH blok, i dalje je nejasno. SDP je ponovio da će se odluka donijeti nakon konsultacija sa DF-om i Našom strankom, s kojima čine ovaj blok, a iz Naše stranke su već poručili kako za njih koaliranje sa SDA nije opcija.

– Već je donesena odluka da ni na jednom nivou nećemo sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Što se tiče ovog kantona, mi i dalje vjerujemo da je koalicija od 19 poslanika, koja uključuje i SBB i SBiH, jedina prihvatljiva opcija i istorijska prilika da ovaj kanton dobije građansku vlast, kazao nam je Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora NS-a.

Predsjednik KO DF-a Zlatan Begić je istakao da, bez obzira na ponašanje SBB-a, BH blok nema alternativu i da mora opstati. I on je kategorično odbacio mogućnost razgovora sa PDA i SBB-om.

– SDP je donio odluku kakvu je donio. Što se mene tiče, nema više razgovora sa SBB-om, ali ni sa PDA. Što se tiče SDA, o tome će organi DF-a donijeti konačnu odluku. S druge strane, DF može biti i opozicija. Sa svoja tri poslanika mislimo da je i to uredu, ali onda se postavlja pitanje odgovornosti za to ko će doći na vlast. Ako DF ode u opoziciju, širom se otvaraju vrata SBB-u i njegovom partneru PDA, napominje Begić.

Prednost za SDA

Da li su prevrati u formiranju vlasti TK-a i početak kraja za BH blok, bit će poznato već 29. januara, kada bi se trebali iskristalisati stavovi unutar ovog bloka kada je riječ o koaliranju s listom “nepoželjnih”. Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj “utrci” oko partnerstva sa SDP-om malu prednost ima SDA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *