Foto: Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u Evropsku uniju

Na ulaznim vratima kompanije „MI99“ dočekuje nas direktorica Indira Omeragić. U pogonima ove gradačačke kompanije uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije. USAID/Sweden FARMA II projekat je u saradnji sa domaćim institucijama i privatnim sektorom realizirao obuke ove vrste širom zemlje.

Indira je direktorica kompanije, te ne krije ponos na postignute rezultate. „Gradačac je danas jedan od gradova koji predstavljaju središte mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini. Za mene, kao mladu osobu, velika je stvar što smo izgradili tim profesionalaca, te što smo prije nekoliko dana imali priliku biti domaćin treninzima koji okupljaju eksperte iz ove industrije u našim pogonima. Jednostavno, povjerenje prema kupcima se gradi kroz nešto što je veće od obične reklame, promocije proizvoda i slično. Želimo da budemo neko ko će okupljati cijeli sektor, graditi dijalog o zajedničkim problemima i izazovima, i konačno – firma koja je dobar poslodavac, dobar saradnik trgovačkih marketa i prodavnica, te kao preduzeće koje brine o dugoročnom povjerenju kupaca“, kaže nam Omeragić. Kada je tržište Evropske unije otvoreno za mlijeko, „MI99“ je krenuo u nadmetanje na najbližim tržištima, a zatim je otišao i dalje.

„Mi smo mlada firma, osnovana prije manje od pet godina. Ali smo utemeljeni na tradiciji i istovremenoj spremnosti da unosimo nove tehnologije. Posljednja saradnja sa USAID/Sweden FARMA II projektom na organizaciji treninga u našoj mljekari pokazala je da smo dorasli zadataku. Ovaj trening se tiče izvoza u EU i, s obzirom da smo tu već napravili konkretne rezultate, nadam se da smo dobar primjer i vodilja za druge“, napominje Omeragić. Kompanija danas zapošljava 95 radnika sa preko 1500 kooperanata. „Poruka je jasna, u ovoj industriji je nužno ulaganje u inovaciju i tehnologiju, kako bi se dostigli i zadržali standardi kvalitete na nivou one koja je postavljena za tržište Evropske unije. Mi ćemo nastaviti ulagati, sarađivati sa drugim firmama u sektoru i zajedno praviti iskorake koji će Bosancima i Hercegovcima donijeti nova radna mjesta, te našoj zemlji priliku da se nastavi put ekonomskog razvoja“, zaključila je Omeragić.

(TIP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *