BiHIzdvojeno

GLAD I BIJES: Ko je opljačkao torbu gospođe Miličević?

Piše: Almir Muhamedbegović

Po prvi put u petnaest posljednjih godina u proždrljive ralje Crne Rupe, poznate i pod nazivom Budžet FBiH, neodgovorni građani nisu ubacili dovoljno novca. Šta ćemo sad? Da li mi možemo ikako pomoći? Pitaju se zabrinuti i zbog svoje neodgovornosti opravdano postiđeni građani.

Svoju potresnu ispovijest pred kamerama, vidno zabrinuta, premda stidljivo nasmiješena, i „vjerovatno dobra u duši”, federalna ministrica i šefica Kriznog štaba Jelka Miličević je započela (17.04.2020.) metaforom u kojoj je budžet Federacije BiH uporedila sa torbom u kojoj se baš svašta nalazi. Ali nakon što je poetski inspirisana ministrica zavirila u pomenutu torbu došla je do šokantnog saznanja: Torba je bila poderana, a pare su nestale! Shodno ovom groznom saznanju neprijatno iznenađena ministrica je saopštila kako se Vlada po prvi put susreće sa jednom „neobičnom“ situacijom, a to je da su prihodi manji od rashoda.

Ko je poderao torbu iz koje su iscurili prihodi, a nekim čudom ostali samo rashodi nije objašnjeno na, za zdrav razum pogubnom, šouu sa zvijezdama Kriznog štaba civilne zaštite FBiH, koji mazohizmu skloni građani mogu svakodnevno gledati na kanalima javnih TV servisa.

Tako smo saznali iz prve ruke da po prvi put u petnaest posljednjih godina u proždrljive ralje Crne Rupe, poznate i pod nazivom Budžet FBiH, neodgovorni građani nisu ubacili dovoljno novca. Šta ćemo sad? Da li mi možemo ikako pomoći? Pitaju se zabrinuti i zbog svoje neodgovornosti opravdano postiđeni građani.

Ali ministrica, ta požrtvovana prijeratna ekonomistica mostarskog Sokola, koja je beskrajnu lojalnost prema Knezu Draganu od Betonom Ispravljene Radobolje, dokazala još 2006. godine svojevremeno založivši svoju imovinu kao garant slobode svog stranačkog šefa, i ovaj put ima rješenje. Bez nekog osobitog uzbuđenja, Miličević je saopštila kako će se FBiH (a Federacija to smo svi mi) morati dodatno zadužiti za novih tričavih 790 miliona KM, pa će zaduženje u ovoj godini narasti na skromnu milijardu i 375 miliona KM, a da će se novac trošiti „za saniranje stanja nesreće u zdravstvenom i ekonomskom smislu“. Kako bi smirila javnost ministrica je saopštila da je kamata pišljivih 1,05%.

Kako se tačno došlo do brojke od dodatnih 790 miliona KM i koje su to „aktivnosti saniranja stanja nesreće“, te ko je rasporio i da li će iko zašiti isporenu torbu Vlade FBiH, nijedan od prisutnih novinara nije pitao, valjda znajući da ionako neće dobiti iole pošten odgovor. A možda malo i iz straha da ne prođu poput 15 kolega iz Oslobođenja. A možda novinara nije ni bilo.

Pitanje za 2,94 milijarde KM: Da li su vrtoglavi krediti kompenzacija za državno sponzorisani porezni kriminal?

Zbunjena neočekivanom situacijom sa poderanom torbom Vlade FBiH, iz koje su ispali svi prihodi, uključujući i 5,3 milijardi poreza sakupljenih u 2019. godini, ministrica i smjerna vojnikinja svoje partije je očigledno smetnula s uma činjenicu da se u sastavu Federalnog ministarstva finansija na čijem je čelu upravo ona, nalazi i Porezna uprava FBiH, a koja zaključno sa 31.12.2019. nije uspjela naplatiti oko 2,94 milijarde KM od 70.465 neplatiša. Ovaj iznos je 2,14 puta veći od iznosa ukupnog zaduženja koje Vlada FBiH kroz novi kredit želi natovariti na leđa građana.

Poređenja radi, pomenuti iznos neprikupljenih poreza je čak 4,5 puta veći od iznosa kredita (330 milona eura) koji je MMF odobrio da ga raskrčmi Velika DBM Trojka i koju je na taj način bar privremeno sačuvao na vlasti.

Od navedene 2,94 milijarde nenaplaćenih poreza, 2,566 milijardi KM otpada na 3.624 preduzeća koja su dužna za neplaćene poreze više od 50 hiljada KM. U prosjeku svako od ovih preduzeća je za neplaćene poreze dužno oko 708. 000 KM. Ova lista poreznog beščašća povlaštenih, stranačkih loše upravljanih ili stranački čvrsto povezanih privatnih firmi, te kroz stranačku pljačku privatizovanih firmi najbolje oslikava zašto je Vlast glavni uzrok ekonomskih pa time i svih ostalih problema.

Od pomenutog enormnog duga, približno 75% je trebalo završiti u socijalnim davanjima za zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti te penziono i invalidsko osiguranje. To je iznos od 2,2 milijarde KM.

Više od polovine ovog duga tačnije 1,245 milijarde KM otpada na javna preduzeća u vlasništvu FBiH, te ostale privredne organizacije čiji su osnivači ili vlasnici kantoni i općine. Ako bismo ovaj iznos od 2,2 milijarde KM raspodijelili na tri pomenuta socijalna davanja u zakonom određenim djelidbenim odnosima (1-6,6-9,6) možemo vidjeti za koliko je svaki od fondova zakinut zbog nenaplaćenih poreza:

Građanin može stoga zaključiti kako Država nije trebala uzeti kredite nego je trebala obaviti svoj posao i uzeti odnosno naplatiti poreze.

Porezni lopovluk – osnovne podjele

Analizirajući listu poreskih dužnika svi bi manje-više mogli biti smješteni u 3 osnovne grupe:

1. Javna preduzeća, ustanove i druga privredna društava u vlasništvu Vlade FBiH, ili nižih nivoa vlasti čiju nesposobnu upravljačku strukturu postavlja, štiti i nikad ne kažnjava upravo ta ista vlast. Često je ovaj teški kriminal sakriven eufemizmom Kupovanje socijalnog mira. Vidjeti pod: Kako je iskopana rekordna dubioza od 792 miliona KM u Rudnicima u FBiH; Pruge ekonomske stranputice JP Željeznice FBiH; Gras Sarajevo – putovanje s one strane ekonomije; Bolesni zdravstveni sistem u FBiH

2. Firme koje su u kriminalnoj simbiozi sa partijskim hobotnicama i koje se nakon što ostvare milionske profite po ustaljenom modelu jednostavno gase i ponovo registruju, bez kazne. Simbioza je jednostavna i svodi se na izdašne donacije vodećim banditima iz vodećih partija, a zauzvrat vlasnici neplaćene poreze trpaju u svoje džepove. Vidi pod: Siromašne kladionice – zločin bez kazne i Uzmi pare, briši i registruj novu firmu

3. Firme koje su nakon banditske partokratijske pljačke zvane Privatizacija zarobljene u višegodišnjim i beskrajnim stečajnim postupcima koje vode nezainteresovani ili pak korumpirani stečajni upravnici koje opet imenuje vlast (federalna, kantonalna ili općinska) i čiji radnici, odbačeni i zaboravljeni završavaju na ulici i grobljima. Vidjeti pod: Mali Vodič kroz Veliku privatizacijsku pljačku u BiH i Beskrajni stečaj – tečaj za stečajne upravnike, napredni kurs

Sve navedene grupe poreznih prekršitelja imaju zajedničke imenitelje. Naime, radi se o teškom kriminalu neplaćanja poreza, koji uništava institucije socijalne zaštite najsiromašnijih građana. Ovaj kriminal koji po pravilu ostaje bez ikakve kazne ili je ista beznačajna i koji je ili nadziran ili sponzorisan od kleptokratske vlasti na kraju kroz poreze opet plate građani. Isti oni pošteni građani koji se u ovim kategorijama ne mogu naći, jer za njih postoji efikasna Porezna uprava sa čeličnim Šerifom Isovićem koji porezni dug ne oprašta.

Sada pustimo Šerifa Isovića neka uzima poreze i pogledajmo šta o svemu misli MMF. Prema studiji ovog svjetskog prodavca novca, pod nazivom State-Owned Enterprises in Bosnia and Herzegovina: Assessing Performance and Oversigth (septembar 2019.),  javna preduzeća i druga privredna društva u BiH a kojima upravlja država na ime poreza i socijalnih davanja duguju 4% od ukupnog BDP-a, što daje oko 1,45 milijardi KM. U drugoj studiji MMF pod nazivom Governance State-Owned Enterprises: How costly is corruption? navodi se da postoje jasni primjeri kako su neefikasna državna preduzeća u velikoj mjeri teret za poreske obveznike, kao i da izbjegavanje plaćanja poreza, pored plaćanja mita kako bi se ostvario privilegovani pristup javnim ugovorima, predstavljaju osnovne negativne radnje koje uništavaju efikasnost i razvoj kompanija. Zvuči poznato, zar ne?

Razum i osjećaji građanina iz tri kutije

Da se sve visoke plaće smanje, da se izbaci nervoza koju su stvorili u narodu, da neko ne radi ništa nikako i dobije 4-5 hiljada mjesečno, dok neki rudar silazi svaki dan za hiljadu KM mjesečno na ovakvom vremenu…

Mislim da političari treba da se utrkuju u tom smjeru da što više toga što može izazivati i provocirati socijalne nemire, otklone. Da zajedno preživimo naredni period, a onda ćemo poduzeti privredu i vraćati plaće….

Danas nema radničkih protesta, blokada ulica, štrajkova.” Bakir Izetbegović, N1, 13.04.2020.

Mada su dati kao rezultat opravdanog straha vlastodršca od mogućeg ključanja bijesa građana, gore navedeni zaključci 64-godišnjeg Bakira Izetbegovića govore da je dotični građanin svjestan sljedećih činjenica:

1. Neko je stvorio nervozu u narodu. 2. Neki koji ne rade ništa primaju plate od 4-5 hiljada KM, a rudari silaze u rudnike za hiljadu KM na ovakvom vremenu. 3. Nešto može izazvati i isprovocirati socijalne nemire. 4. Neko želi da zajedno preživi naredni period, a onda će neko „poduzeti“ privredu i neko će vraćati plate. 5. Danas nema radničkih protesta i štrajkova.

Ipak pomenuti tvorac ovih logičnih zaključaka nije pojasnio sljedeće:

1. Ko su ti neki koji su stvorili visoke plaće i „nervozu“ u narodu? 2. Ko su ti „neki“ koji ne rade ništa, a imaju plate 4-5 hiljada i ko je taj „neko“ ko im je to omogućio? 3. Šta je to „nešto“ što može izazvati i isprovocirati socijalne nemire i ko je taj „neko“ što je takvo „nešto“ stvorio? 4. Ko je taj koji će „poduzeti“ privredu (šta god ova semantička konstrukcija značila) i ko, kome, kako i kad će uzeti i vraćati plaće? 5. Kako se to uzimaju nečije plaće?

Obzirom da su od Vlade izigrani rudari RMU Zenica započeli štrajk isti dan kad je data izjava o tome da nema radničkih protesta i štrajkova, o ovoj, možda i najznačajnijoj izjavi arhitekte iz Sarajeva, a koji po vlastitoj izjavi 90% života provodi u tri kutije (kola, stan, office) nećemo bar za sada zatražiti dodatna objašnjenja. Ipak za kraj, možda bi bilo zanimljivo postaviti pitanje da li bi četvrta kutija, u kojoj bi dotični mogao provesti onih ostalih 10% života mogao da bude, recimo, neki lijepo namješteni trezor za jednu osobu?

Radnici, dobro došli u robovlasništvo

I taman kad se pomisli da je dno beščašća pronađeno, ova Vlast iskopa novo dno lopovluka i gadosti, čak i dublje od rudničkih financijskih dubioza od 792 miliona KM. Tako se, ova ekipa, za narod štetnih birokrata, koja sve glasnije postaje megafon mračnih želja beskrupuloznog krupnog feudo bh. kapitala, dosjetila da ekonomski uragan koji se tek zahuktava, sada jednostavno i potpuno preusmjeri na radnike. U vrijeme dok isprepadani građani, mnogi već sa otkazima i bez para, izluđeno sjede u svojim domovima, i sablažnjavaju se zašto uprava najveće bolnice u državi na čelu sa Darth Vadericom Zdravstva, istu čuva od mogućih pacijenata, Vlada FBiH je došla na hinjsku ideju da na brzinu izmijeni Zakon o radu.

Razumljivo da je to bilo i za očekivati jer je ovaj Zakon (pored Ustava), još uvijek ozbiljna prepreka za provođenje, glupavo nazvanog Korona zakona (zvuči kao reklama za istomeno pivo) i koji čini se stoji u ovom momentu kao sjekira za vratom radničke klase koja dobija i koja će dobiti otkaze. U ovom momentu se pomenuta bratija sjetila da iskasapi i izbaci iz Zakona o radu sve što miriše na radnička prava i tako radnički ionako polurobovski položaj i zvanično i legalno prevede čisto u robovski i uvede lopovsku podvalu zvanu „čekanje“.

Izluđeni vijestima o pandemiji skoro smo i zaboravili ogavni prijedlog Zakona o ustupanju radnika koji je još u decembru prošle godine predložilo Udruženje poslodavaca. Takav sraman prijedlog koji tretira žive ljude kao robu kojom bi poslodavci mogli neometano međusobno trgovati ustvari govori na šta su sve spremni poslodavci u ime daljnjeg perverznog bogaćenja. Time su pokazali spremnost na povratak u legalni robovlasnički sistem gdje bi se ljudi ponovo prodavali kao marva na pijacama. Stoga se čini da je od istih autora, ljubitelja jeftine radne snage koja im je omogućila i prošlogodišnji profit od 3 milijarde KM, vjerovatno došao i novi zakon koji bi uveo pojam čekanja, pri kojem radnici neće biti na teretu ni državi ni poslodavcima. Ipak, nadajmo se da će pomenuta koalicija vlasti i krupnog kapitala ipak imati mrvu ljudskosti pa i zdravog razuma prije nego bude prekasno i za ljudskost i za zdrav razum.

Možda im u tome pomogne i sljedeća izreka nepoznatog autora:

Mirno ćemo sjediti kod kuće. Ne bojte se, pobune neće biti jer je za pobunu potrebno dvoje: glad i bijes, a toga još nema dovoljno. Bar za sada.

(Uz dozvolu, prenosimo sa portala Nomad. Oprema teksta je redakcijska.)

(zurnal.info)

131 thoughts on “GLAD I BIJES: Ko je opljačkao torbu gospođe Miličević?

 • I have to voice my gratitude for your generosity in support of individuals who have the need for assistance with this one idea. Your very own commitment to getting the solution along had been especially useful and have always enabled some individuals just like me to attain their desired goals. Your amazing important suggestions denotes this much to me and even further to my mates. Thanks a ton; from all of us.

 • Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say fantastic blog!

 • It’s actually a great and helpful piece of info. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • What i do not realize is actually how you are not actually much more well-liked than you may be now. You're very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren't fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 • Admiring the time and energy you put into your site and detailed information you provide. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same out of date rehashed material. Wonderful read! I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.

 • This web site is mostly a stroll-through for all the data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll definitely discover it.

 • hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. May be that's you! Looking forward to see you.

 • Great post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a very lengthy time. Thanks and best of luck.

 • Along with every little thing which appears to be building inside this area, a significant percentage of viewpoints are actually relatively refreshing. Nevertheless, I beg your pardon, but I can not give credence to your whole theory, all be it exhilarating none the less. It appears to me that your commentary are not completely validated and in reality you are generally yourself not totally certain of the argument. In any event I did appreciate reading it.

 • Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to seek out somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that is needed on the web, someone with slightly originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 • It?s in reality a nice and useful piece of information. I?m satisfied that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • Great blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 • Unquestionably believe that that you stated. Your favorite justification seemed to be at the web the simplest thing to take note of. I say to you, I certainly get annoyed whilst folks consider worries that they plainly don't realize about. You managed to hit the nail upon the top and outlined out the whole thing with no need side-effects , other people can take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 • It's a shame you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this superb blog! I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 • Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring? I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 • You actually make it appear so easy together with your presentation however I find this topic to be really something that I think I might never understand. It kind of feels too complicated and extremely huge for me. I am taking a look ahead on your subsequent put up, I will try to get the cling of it!

 • I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 • I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my web site 🙂

 • I've come across that today, more and more people are being attracted to cameras and the issue of pictures. However, being a photographer, you need to first devote so much period deciding the model of digicam to buy plus moving store to store just so you might buy the lowest priced camera of the trademark you have decided to pick out. But it would not end right now there. You also have to consider whether you should buy a digital video camera extended warranty. Thanks a bunch for the good tips I gained from your site.

 • I haven?t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • Thank you for the auspicious writeup. It in truth used to be a entertainment account it. Glance advanced to more delivered agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 • Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I am hoping to give something again and aid others such as you aided me.

 • Thank you sharing these wonderful blogposts. In addition, the right travel along with medical insurance plan can often eradicate those concerns that come with travelling abroad. A medical crisis can shortly become very costly and that's sure to quickly impose a financial problem on the family finances. Putting in place the suitable travel insurance program prior to leaving is definitely worth the time and effort. Thanks

 • Thanks for some other informative web site. The place else may I get that kind of info written in such a perfect method? I have a mission that I am just now running on, and I've been at the glance out for such information.

 • Thanks for this article. I might also like to convey that it can end up being hard when you're in school and merely starting out to initiate a long credit standing. There are many scholars who are merely trying to survive and have a long or positive credit history can often be a difficult factor to have.

 • Unquestionably imagine that that you said. Your favorite justification seemed to be at the internet the easiest thing to be mindful of. I say to you, I definitely get annoyed even as folks consider issues that they just do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing without having side effect , other people can take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 • It?s actually a great and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your great writing due to this problem.

 • In line with my observation, after a in foreclosure home is available at a bidding, it is common to the borrower to still have the remaining balance on the personal loan. There are many loan merchants who make an effort to have all rates and liens paid off by the following buyer. Nevertheless, depending on certain programs, rules, and state guidelines there may be many loans that are not easily fixed through the switch of financial products. Therefore, the obligation still remains on the client that has received his or her property in foreclosure. Many thanks for sharing your opinions on this blog site.

 • I will right away grab your rss as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.

 • Thanks for sharing your ideas in this article. The other element is that any time a problem comes up with a personal computer motherboard, persons should not take the risk regarding repairing the item themselves for if it is not done correctly it can lead to permanent damage to the whole laptop. It is almost always safe just to approach the dealer of any laptop for the repair of motherboard. They have got technicians who definitely have an competence in dealing with pc motherboard problems and can make right prognosis and undertake repairs.

 • Thanks for the tips you are revealing on this web site. Another thing I'd prefer to say is that often getting hold of copies of your credit history in order to check accuracy of the detail could be the first action you have to perform in credit score improvement. You are looking to clean your credit file from destructive details problems that ruin your credit score.

 • I do enjoy the manner in which you have framed this particular problem and it really does give me some fodder for thought. Nonetheless, coming from what precisely I have personally seen, I really hope as the opinions pile on that folks keep on issue and don't embark upon a tirade of some other news du jour. All the same, thank you for this exceptional point and whilst I do not necessarily concur with the idea in totality, I value your standpoint.

 • Hi there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

 • Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish extraordinary. Excellent job!

 • This is the right weblog for anyone who wants to find out about this topic. You notice so much its almost hard to argue with you (not that I truly would want?HaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, just great!

 • This article is absolutely incredible! The author has done a tremendous job of conveying the information in an captivating and informative manner. I can't thank him enough for providing such precious insights that have definitely enriched my awareness in this subject area. Kudos to him for producing such a masterpiece!

 • I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I?ve incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my web site 🙂

 • I am now not certain where you are getting your information, but great topic. I needs to spend a while learning more or understanding more. Thank you for wonderful information I used to be in search of this info for my mission.

 • Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I'm experiencing situation with ur rss . Don?t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss drawback? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 • Many thanks for this article. I would also like to state that it can always be hard if you are in school and simply starting out to establish a long credit rating. There are many pupils who are simply just trying to make it through and have a lengthy or favourable credit history can be a difficult element to have.

 • Hello! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 • Thanks for the article. My partner and i have generally noticed that most people are wanting to lose weight when they wish to look slim and attractive. Nevertheless, they do not always realize that there are other benefits so that you can losing weight as well. Doctors claim that obese people come across a variety of disorders that can be directly attributed to their own excess weight. The great thing is that people who're overweight and also suffering from several diseases are able to reduce the severity of their own illnesses by means of losing weight. It's possible to see a steady but noted improvement with health while even a minor amount of weight-loss is realized.

 • You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 • It's a pity you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this superb blog! I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

 • Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 • Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!

 • Hiya very nice blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I'll bookmark your web site and take the feeds also?I am glad to find numerous useful information here in the post, we'd like develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 • Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm completely overwhelmed .. Any tips? Thanks!

 • Great article. It is extremely unfortunate that over the last 10 years, the travel industry has already been able to to take on terrorism, SARS, tsunamis, flu virus, swine flu, as well as the first ever real global downturn. Through all of it the industry has really proven to be powerful, resilient along with dynamic, getting new approaches to deal with difficulty. There are often fresh challenges and the possiblility to which the business must yet again adapt and answer.

 • I am really impressed along with your writing abilities as neatly as with the structure to your blog. Is this a paid subject or did you customize it yourself? Anyway stay up the nice high quality writing, it?s rare to peer a nice blog like this one these days..

 • Thanks for the ideas you write about through this website. In addition, a lot of young women who seem to become pregnant never even try to get health insurance because they are concerned they couldn't qualify. Although a few states today require that insurers offer coverage regardless of pre-existing conditions. Premiums on all these guaranteed options are usually higher, but when taking into consideration the high cost of health care bills it may be any safer approach to take to protect your current financial future.

 • Thanks for the guidelines you have shared here. Something important I would like to state is that laptop or computer memory demands generally rise along with other developments in the technology. For instance, when new generations of processor chips are introduced to the market, there's usually a corresponding increase in the shape demands of all laptop or computer memory plus hard drive room. This is because the software operated through these processor chips will inevitably surge in power to take advantage of the new engineering.

 • Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and outstanding design.

 • Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

 • Spot on with this write-up, I truly suppose this web site wants rather more consideration. I?ll in all probability be again to learn far more, thanks for that info.

 • One other thing I would like to talk about is that as opposed to trying to fit all your online degree classes on days that you conclude work (considering that people are drained when they return home), try to have most of your lessons on the weekends and only a couple courses in weekdays, even if it means a little time off your end of the week. This is fantastic because on the week-ends, you will be a lot more rested along with concentrated in school work. Thx for the different tips I have learned from your website.

 • Superb post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 • In the great pattern of things you get a B+ for effort. Where exactly you actually lost me ended up being in the details. You know, as the maxim goes, details make or break the argument.. And it could not be much more correct in this article. Having said that, allow me inform you just what exactly did do the job. The authoring is definitely pretty convincing and this is most likely the reason why I am making an effort to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, whilst I can easily notice a leaps in logic you make, I am not convinced of just how you seem to connect the ideas which inturn produce the final result. For the moment I will, no doubt yield to your issue but trust in the foreseeable future you link the dots better.

 • I'm in awe of the author's capability to make intricate concepts approachable to readers of all backgrounds. This article is a testament to her expertise and dedication to providing useful insights. Thank you, author, for creating such an compelling and enlightening piece. It has been an absolute pleasure to read!

 • I am curious to find out what blog system you're working with? I'm having some small security problems with my latest blog and I would like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 • I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 • Thanks for your tips about this blog. One thing I would want to say is the fact that purchasing electronic devices items in the Internet is nothing new. In fact, in the past several years alone, the market for online electronics has grown substantially. Today, you'll find practically almost any electronic device and other gadgets on the Internet, from cameras as well as camcorders to computer parts and game playing consoles.

 • Hello there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't have time to read it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.

 • Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks!

 • Thanks , I've just been looking for information about this subject for ages and yours is the greatest I've discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 • There is noticeably a bundle to find out about this. I assume you made sure nice points in options also.

 • It?s in reality a great and useful piece of info. I?m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • Appreciate you for sharing most of these wonderful articles. In addition, the ideal travel in addition to medical insurance plan can often eliminate those considerations that come with journeying abroad. Some sort of medical crisis can shortly become too expensive and that's absolute to quickly slam a financial problem on the family's finances. Putting in place the great travel insurance package prior to leaving is well worth the time and effort. Thanks a lot

 • Hey very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I'll bookmark your site and take the feeds also?I am happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • This web page is known as a walk-by means of for all the info you needed about this and didn?t know who to ask. Glimpse right here, and you?ll positively discover it.

 • Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

 • It is in reality a great and helpful piece of information. I?¦m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 • One thing I would really like to discuss is that fat reduction plan fast may be accomplished by the suitable diet and exercise. People's size not only affects appearance, but also the quality of life. Self-esteem, despression symptoms, health risks, and physical capabilities are afflicted in extra weight. It is possible to make everything right and at the same time having a gain. In such a circumstance, a problem may be the reason. While too much food rather than enough exercising are usually to blame, common health conditions and popular prescriptions can greatly amplify size. Thanks for your post in this article.

 • Spot on with this write-up, I truly think this web site wants rather more consideration. I?ll most likely be again to read rather more, thanks for that info.

 • Thank you for every other excellent post. The place else may anybody get that kind of info in such a perfect way of writing? I've a presentation next week, and I'm on the look for such information.

 • Yet another thing to mention is that an online business administration training is designed for students to be able to without problems proceed to bachelor degree courses. The 90 credit college degree meets the lower bachelor diploma requirements so when you earn the associate of arts in BA online, you may have access to the newest technologies within this field. Some reasons why students need to get their associate degree in business is because they're interested in this area and want to obtain the general instruction necessary in advance of jumping in a bachelor college diploma program. Thanks alot : ) for the tips you actually provide as part of your blog.

 • Hi there, just turned into aware of your blog thru Google, and found that it's truly informative. I?m gonna be careful for brussels. I?ll appreciate for those who proceed this in future. Many other folks will probably be benefited out of your writing. Cheers!

 • Thank you for another informative blog. Where else may I get that kind of information written in such a perfect way? I've a project that I am simply now running on, and I have been on the glance out for such information.

 • Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 • I?ve recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 • This design is incredible! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 • I'm not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers

 • Thanks for your write-up. One other thing is when you are promoting your property by yourself, one of the concerns you need to be conscious of upfront is just how to deal with house inspection reports. As a FSBO retailer, the key about successfully moving your property and also saving money on real estate agent income is expertise. The more you recognize, the more stable your sales effort will likely be. One area where this is particularly vital is information about home inspections.

 • I'm really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 • I'd personally also like to mention that most people that find themselves without having health insurance are usually students, self-employed and those that are without a job. More than half in the uninsured are under the age of Thirty-five. They do not think they are in need of health insurance since they are young as well as healthy. The income is often spent on property, food, as well as entertainment. Many people that do represent the working class either full or part-time are not supplied insurance by means of their work so they head out without because of the rising tariff of health insurance in the country. Thanks for the strategies you talk about through this website.

 • Valuable information. Lucky me I discovered your site unintentionally, and I am shocked why this accident didn't came about in advance! I bookmarked it.

 • What?s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid other customers like its aided me. Great job.

 • A further issue is that video gaming has become one of the all-time most important forms of entertainment for people of all ages. Kids participate in video games, plus adults do, too. The XBox 360 is among the favorite gaming systems for those who love to have a lot of activities available to them, in addition to who like to learn live with others all over the world. Thanks for sharing your notions.

 • Many thanks for sharing all these wonderful blogposts. In addition, the optimal travel as well as medical insurance approach can often reduce those concerns that come with journeying abroad. Any medical crisis can in the near future become expensive and that's sure to quickly place a financial burden on the family's finances. Having in place the best travel insurance package deal prior to setting off is definitely worth the time and effort. Thank you

 • Hello! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 • Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Firefox. I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 • Thank you for any other informative blog. The place else could I am getting that kind of info written in such a perfect method? I've a venture that I am simply now running on, and I have been at the look out for such info.

 • Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 • Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 • The very heart of your writing whilst sounding agreeable originally, did not settle well with me after some time. Somewhere throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer but just for a very short while. I however have a problem with your leaps in assumptions and one might do well to fill in all those breaks. In the event you can accomplish that, I could definitely be impressed.

 • Someone essentially help to make critically posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular post extraordinary. Great activity!

 • Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. Nevertheless think of if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this blog could undeniably be one of the very best in its field. Great blog!

 • I'm not sure why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.

 • Thank you for another excellent post. Where else could anybody get that type of info in such a perfect means of writing? I've a presentation subsequent week, and I'm at the search for such information.

 • What?s Happening i'm new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist other customers like its aided me. Great job.

 • I have observed that in the world of today, video games are the latest rage with children of all ages. Many times it may be impossible to drag the kids away from the games. If you want the very best of both worlds, there are numerous educational gaming activities for kids. Good post.

 • Thanks for giving your ideas with this blog. In addition, a myth regarding the banks intentions any time talking about property foreclosure is that the financial institution will not take my installments. There is a specific amount of time that this bank requires payments here and there. If you are as well deep within the hole, they may commonly require that you pay the actual payment completely. However, i am not saying that they will have any sort of payments at all. If you and the loan company can manage to work some thing out, the actual foreclosure procedure may end. However, if you continue to neglect payments underneath the new system, the foreclosed process can pick up where it left off.

 • Almanya'nın en iyi medyumu haluk hoca sayesinde sizlerde güven içerisinde çalışmalar yaptırabilirsiniz, 40 yıllık uzmanlık ve tecrübesi ile sizlere en iyi medyumluk hizmeti sunuyoruz.

 • I've learned quite a few important things by means of your post. I might also like to convey that there is a situation that you will get a loan and don't need a cosigner such as a U.S. Student Support Loan. However, if you are getting that loan through a conventional lender then you need to be ready to have a co-signer ready to help you. The lenders will probably base that decision over a few elements but the most important will be your credit worthiness. There are some lenders that will also look at your job history and come to a decision based on this but in many instances it will depend on your score.

 • One thing I've noticed is the fact that there are plenty of fallacies regarding the finance institutions intentions any time talking about foreclosed. One delusion in particular is the fact that the bank desires your house. Your banker wants your money, not your house. They want the amount of money they lent you along with interest. Avoiding the bank will simply draw the foreclosed realization. Thanks for your write-up.

 • Thanks for your write-up. What I want to comment on is that while searching for a good on the internet electronics retail outlet, look for a internet site with entire information on key elements such as the privacy statement, safety details, any payment procedures, and various terms as well as policies. Always take time to investigate the help and FAQ pieces to get a much better idea of how the shop works, what they can perform for you, and how you can take full advantage of the features.

 • I have noticed that online education is getting preferred because getting your college degree online has developed into popular solution for many people. Quite a few people have not really had a possible opportunity to attend a regular college or university but seek the increased earning potential and a better job that a Bachelor Degree gives. Still people might have a degree in one field but wish to pursue another thing they now have an interest in.

 • wow, nice article. what a pleasure to read your blog!

 • Pingback: more

 • Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. With thanks

Comments are closed.