Globalna trgovina mogla bi zbog blokade Sueskog kanala sedmično gubiti i do 10 milijardi dolara

Blokada u Sueskom kanalu zbog nasukanog velikog kontejnerskog broda mogla bi koštati stajati globalnu trgovinu između 6 i 10 milijardi dolara sedmično, pokazala je studija njemačkog osiguravatelja Allianza.

Svaka sedmica blokade mogla bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine za oko 0.2 do 0.4 postotna boda, pokazala je nadalje studija najvećeg evropskog osiguravatelja, objavljena u petak.

Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenja kretanja, koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Ove sedmice pridružila im se i blokada tranzita kroz Sueski kanal zbog nasukavanja 400-metarskog broda za kontejnerski prijevoz tereta Ever Givena.

– Problem je što je blokada Sueskog kanala kap koja je prelila čašu za globalnu trgovinu – napisali su autori studije.

– Prvo, rokovi isporuke robe produženi su od početka godine, i sada su u Evropi duži nego što su bili kada je pandemija COVID-19 bila u punom jeku – upozorili su.

U SAD-u situacija je još gora, i robi treba dvostruko više vremena da stigne do naručitelja, pokazala je studija, budući da su se zalihe iscrpile u očekivanju jačanja potražnje koju bi trebao potaknuti izdašan paket fiskalnih poticaja predsjednika Joea Bidena.

Uprava Sueskog kanala danas je intenzivirala nastojanja da brod izvuče i oslobodi važnu globalnu rutu, čija je blokada značajno podigla vozarine za tankere i poremetila globalne lance nabave, piše Index.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *