Gradačac: Obilježena 25.godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Danas je širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, obilježena 25.godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice počinjenog 11.jula 1995.godine, od strane pripadnika vojske Republike Srpske pod upravom i nadzorom generala Ratka Mladića. Kao i svake, tako se i ove godine u Srebrenicu zaputio veliki broj vladinih zvaničnika i predstavnika zemalja Evrope kako bi odali počast ubijenima.

U Gradačcu je, tradicionalno, obilježena godišnjica genocida u Srebrenici. Asocijacija žena SDA mirnom šetnjom obilježila je 11.juli. Šetnji se pored članica Asocijacije pridružio i veći broj građana Gradačca. Nekoliko mladih okupljenih u neformalnu grupu također je dalo svoj doprinos obilježavanju 25.godišnjice genocida iščitavanjem imena ubijenih. Projekat je realizovan u neposrednoj blizini kompleksa “Zmaj od Bosne”.

Kako je ranije i najavljeno, tačno u 12:00 sati u centru grada aktivirana je jednominutna sirena kako bi se i na taj način obilježio jedan od najvećih zločina kog je čovječanstvo ikada doživjelo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *