Građani koji iz BiH žele u Hrvatsku prvo moraju u samoizolaciju od 14 dana

Krizni štab Hrvatske objavio je u srijedu da se utvrđuje poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana, prenosi Index.hr. Obveza se ne primjenjuje na one koji tranzitiraju kroz navedene zemlje, ali važi za sve osobe koje dolaze ih tih zemalja, bez obzira na državljanstvo. Druga odluka se odnosi na izmjenu u javnom prometu po kojoj vozači i ostali zaposlenici i putnici moraju obavezno koristiti medicinske maske te se pridržavati općih mjera.

Na redovnoj konferenciji za medije ministar unutrašnji poslova RH Davor Božinović kazao je kako se na dnevnoj bazi prati stanje, te ovu odluku pravda uvezenim slučajevima koronavirusa, posebno iz ove tri zemlje. Naglašeno je kako onaj ko radi u Hrvatskoj neće morati u samoizolaciju.

Šta je s turistima?

˝Što se tiče odluka, u njihovoj podlozi je mišljenje medicinske struke. Ove odluke su rađene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susjednim zemljama. Porast zaraženih imamo, većina tih osoba je došla iz smjera BiH i Srbije. Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe˝, istakao je ministar Božinović.


(TIP/Foto: N1/Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *