Građanski blok o formiranju Vlade TK: SDP-u šest ministarskih pozicija, ostale raspoređuju četiri stranke

U postorijama SDP-a u Tuzli u toku je sastanak građanskog bloka na kojem se odlučuje o raspodjeli pozicija u Vladi Tuzlanskog kantona. Dosad je dogovoreno da SDP-u pripadne šest ministarstava i funkcija premijera Tuzlanskog kantona.

 

Ostalih šest ministarstava će podijeliti SBB, DF, Nša stranka i Stranka za BiH. “Dosad je dogovoreno da SDP-u pripadne premijerska pozicija, Ministarstvo finansija, unutrašnjih poslova i poljoprivrede, dok je Ministarstvo sporta i mladih još uvijek u fazi pregovora. Sada četiri politička subjekta trebaju rasporediti šest ministarstava, a zastali smo na jednom ili dva mjesta”, izjavio je na konferenciji za medije Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odobora SDP-a, naglasivši da bi ime mandatara za sastav Vlade Tuzlanskog kantona moglo biti poznato u toku iduće sedmice.

 

“Riječ je o veoma kvalitetnim imenima koji bi mogli biti mandatari za sastav Vlade FBiH, Vijeća ministara…”, dodao je Bijedić. Kroz dosadašnji tok sastanka raspoređena su i mjesta za rukovodstvo Skupštine TK. “U rukovodstvu Skupštine TK mjesto iz reda Bošnjačkog naroda pripast će DF-u, Hrvatskog SDP-u, kao i iz reda Srpskog naroda”, precizirao je Bijedić.

 

Prema kvoti Centralne izborne komisije BiH, u Dom naroda Federalnog parlamenta iz Skupštine TK odlaze tri Bošnjaka, dva predstavnika Srpskog naroda, jedan predstavnik Hrvatskog naroda i dva predstavnika iz reda ostalih. “Iz reda Bošnjačkog naroda jedan ide iz SDA, jedan iz PDA i jedan iz SDP-a. Dva predstavnika iz reda Srpskog naroda idu iz SDP-a, a iz reda Hrvatskog naroda predstvnik DF-a. Kada govorimo o ostalim, jedan je iz Naše stranke, a drugi iz DF-a”, izjavio je Bijedić.

 

Osvrnuvši se na izbor rukovodstva Skupštine TK koji bi mogao kočiti SDA i PDA, jer imaju većinu u Klubu Bošnjaka, Bijedić je rekao da je sporan pravilnik ovog kluba. Prema tome, otvorena je moguzćnost da izbor Bošnjaka u rukovodstvo Skupštine TK završi i na Ustavnom sudu Federacije BiH. (Tuzlanski.ba) | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/carsija/gradjanski-blok-o-formiranju-vlade-tk-sdp-u-sest-ministarskih-pozicija-ostale-rasporedjuju-cetiri-stranke/?fbclid=IwAR1ywpyvsstpTQQjQcx03uULwLbONrhLok6ORmM-GNT-bmnjnM-L2cDsUJ4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *