Grupa entuzijasta iz Gradačca se ujedinila jer žele promijeniti stanje u svojoj sredini

Ambiciozna grupa mladih, uglavnom visokoobrazovanih entuzijasta, koji su spremni kreirati novu priču i sprovoditi razne akcije i projekte na nivou lokalne zajednice, ali i Bosne i Hercegovine u Gradačcu je osnovala Udruženje Futura.

Prošle sedmice u Gradačcu je održana osnivačka skupština Udruženje mladih Futura koje je okupilo većinom visokoobrazovane entuzijaste, a tom prilikom su predstavljeni ciljevi i djelatnosti na koje žele biti fokusiranu u narednom periodu.

Kako su poručili iz Future, danas su mladi ljudi ključni dio populacije koji može i treba voditi proces demokratizacije društva u Bosni i Hercegovini i regiji. Oni imaju najbolje pretpostavke i razloge da poboljšavaju stanje u kojem se nalaze.

“Da bi to bilo moguće, neophodna su im afirmativna zakonska rješenja, strateško opredjeljenje politike i društva te strukture i kapaciteti koji će stajati na raspolaganju za njihovo djelovanje. Kratko rečeno, važna je opredijeljenost donosilaca odluka za uspješnu i održivu politiku prema mladima”, navode iz ovog udruženja.

U narednom periodu iz Future navode da žele biti fokusirani na organizaciju i promociju kulturnih sadržaja, sportskih događaja, humanitarnih akcija, razvoja turzima…

Također, svoje djelovanje će usmjeriti i na promociju održivog razvoja, poput zaštite okoliša i prirodnih resursa kroz angažman pošumljavanja i čišćenja loklanih zajednica kako ne bi ugrožavali budućnost nadolazećih generacija.

Iz Future pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže, a dodatne informacije moguće je pronaći na njihovom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *