Hadžije obišle znamenitosti Medine: Zastava BiH na Uhudu

Bh. hadžije posjetile su znamenitosti, među kojima i brdo Uhud, gdje se 625. godine odigrao historijski vojni okršaj između tadašnje male muslimanske zajednice u Medini i mekkanskih mnogobožaca

S međunarodnog aerodroma u Sarajevu u srijedu su poletjela i bezbjedno sletjela u Medinu četiri aviona s bh. hadžijama. Za danas su predviđena i dva preostala leta, jedan u 10, dok je posljednji, 12. let koji je bio predviđen za 10.15, pomjeren za 22.20 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

U međuvremenu, dvanaest grupa bosanskih hadžija koji su ranije stigli u Medinu, posjetili su njene znamenitosti, među kojima i brdo Uhud, gdje se 625. godine odigrao historijski vojni okršaj između tadašnje male muslimanske zajednice u Medini i mekkanskih mnogobožaca. O toku ove bitke hadžijama je govorio muftija travnički dr. Ahmed Adilović.

“Razlika između Bedra i Uhuda je u tome što su muslimani prvi put u potpunosti slušali Allaha i Poslanika i primijenili ono što je traženo. Zato je na Bedru izvojevana pobjeda. Na ovome brdu, na kojem su bili strijelci, pedesetak ashaba koje je rasporedio Poslanik, a.s., nisu poslušali njegovu direktivu. Početak te bitke bio je u njihovu korist i bili su pred pobjedom, ali su onda strijelci napustili položaje bez naređenja, misleći da je bitka završena. Potom je Halid ibn Velid koji je u to vrijeme bio na mušričkoj strani, svojom konjicom zaobišao ovo brdo, napao s leđa i nanio poraz muslimanima“, istakao je Adilović.

Bitka na Uhudu uz prisjećanje traži i razmišljanje. Muftija Adilović izdvojio je centralnu poruku:

“Uhud je izgubljen samo zbog jedne neposlušnosti. Zato trebamo pripaziti šta od nas traže Allah i njegov Poslanik. Moramo znati i da se ne može biti nepobjedivo. Allah je dao i pobjede i poraze. Poslije Uhuda, ashabi su uzeli pouku i nikada više nisu pretrpjeli poraz.“

Nakon njegovog obraćanja Mustafa Isaković, mladi interpretator duhovne muzike koji ove godine po prvi put boravi na hadžu, proučio je kasidu Devet heroja. On je u neposrednoj blizini mezarja šehida Uhuda pobrojao imena svih devet dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata, najvećeg ratnog priznanja, koji su život dali za odbranu BiH.

Nevresa Ičić iz Bosanske Krupe na posebno emotivan način doživjela je ovu interpretaciju.

“Bilo je jako emotivno. Pogotovo za mene jer u porodici imam šehida i dolazim iz Krajine, odakle je general Izet Nanić“, rekla je Ičić.

Bahrudin Beširević iz Cazina nekadašnji je pripadnik Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Doživljaj na Uhudu smatra nezaboravnim:

“Ne može se opisati ovo osjećanje. I ja sam učesnik odbrane od agresije kao pripadnik Petog korpusa, zato sam uzbuđen i teško govorim. Mnogi ne znaju šta znači naša zastava i naša država Bosna i Hercegovina. Poželio bih da ovome prisustvuju. To je nešto nezaboravno. Šehidi su naša dužnost“, naveo je Beširević.

Isticanjem zastave BiH i učenjem kaside Devet heroja naše hadžije su, na ovom značajnom mjestu za muslimane cijeloga svijeta, na poseban način prezentovale bosanskohercegovačke muslimane i islam kojeg baštine kroz tradiciju i ustanovu Islamske zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *