KLIX.BA – HISTORIJA ODNOSA Ljubav SDA i SNSD-a: Malo se svađaju, malo se mire, ali na kraju podrže jedni druge

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dao je sebi za pravo da određuje Stranci demokratske akcije (SDA) koje će zahtjeve za ocjenu ustavnosti podnositi Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Iako funkcioneri SDA još uvijek nisu podnijeli nikakvu apelaciju, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zaprijetio je “adekvatnim mjerama”.

“Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da sarađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa, jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda”, poručio je Dodik.

Već je izvjesno kako SNSD neće prekinuti saradnju sa SDA, jer najjačoj političkoj stranci u bosanskohercegovačkom entitetu RS potrebna je najjača politička stranka u bh. entitetu FBiH, odnosno SDA, kako bi izvršili imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, a u kojem trenutno participira Savez za promjene na čelu sa SDS-om.

SNSD je već nekoliko puta najavljivao prekid saradnje sa SDA, ali je dosadašnja praksa pokazala kako se stranka Milorada Dodika uvijek “stisne” uz stranku Bakira Izetbegovića kada je riječ o donošenju zakona, poput seta zakona o akcizama ili pak imenovanju kadra.

SDA podržala izbor SNSD-ovih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH

Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)

Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)

Zastupnici SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske svojim glasovima su 5. decembra 2018. godine podržali izbor četiri kandidata iz SNSD-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Stranka Bakira Izetbegovića tako je podržala izbor Lazara Prodanovića, Dušanke Majkić i Sredoja Novića u državni parlament, ali isto tako i izbor Nikole Špirića koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog toga što je učestvovao u javnoj korupciji, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za obavljanje javnih dužnosti i uplitanje u javne procese tokom njegovog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (mandatni period od 2014. do 2018. godine).

Iz SDA su nakon davanja podrške SNSD-u tvrdili kako bi sa glasovima ili bez glasova četiri zastupnika Koalicije zajedno za BiH rezultat bi bio isti, odnosno da bi SNSD dobio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zvizdić glasovima SNSD-a imenovan u Kolegiji Parlamentarne skupštine BiH

Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: Klix.ba)

Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: Klix.ba)

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (6. decembar 2018. godine) glasovima parlamentaraca iz reda SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a i SP-a Denis Zvizdić izabran je za prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema rezultatima glasanja, a koji su objavljeni i na zvaničnoj web stranici državnog organa zakonodavne vlasti, protiv imenovanja Zvizdića bili su zastupnici SDP-a, Nezavisnog bloka, PDP-a, DF-a, Naše stranke, A-SDA i PDA. Suzdržani su bili jedino Zvizdićevi kolege iz Vijeća ministara BiH Dragan Mektić i Mirko Šarović.

SNSD je samo nekoliko dana nakon izbora Zvizdića, vjerovatno kako bi se dodvorio svom biračkom tijelu, informisao javnost kako razmišlja o pokretanju procedure njegove smjene. Očekivano, SNSD nije i, prema svim procjenama, neće se upustiti u proces razdvajanja Zvizdića od Borjane Krišto iz HDZ-a (predsjedavajuća) i Nebojše Radmanovića iz SNSD-a (drugi zamjenik predsjedavajuće).

Dodik kao insistira, a Džaferović kao ne pristaje na zastavu bh. entiteta RS u Predsjedništvu BiH

Obraćanje Mladena Ivanića na Božićnom prijemu (5. januar 2016.)

Obraćanje Mladena Ivanića na Božićnom prijemu (5. januar 2016.)

Prvih nekoliko mjeseci novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine obilježila je priča o isticanju zastave bosanskohercegovačkog entiteta RS u zgradi Predsjedništva BiH, na kojoj je insistirao Milorad Dodik.

Ovome se žestoko protivio član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović koji je isticao kako se ne smije kršiti Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. Ruku na srce, Džaferovićeve izjave bile su odraz stvarnog stanja s obzirom na to da se u državnim institucijama ne smiju isticati druge zastave iz BiH.

“Povreda zastave je i povreda države, na to nikad neću pristati”, izjavio je Džaferović 11. decembra 2018. godine.

U ovom ništa ne bi bilo sporno da član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda u mandatu od 2014. do 2018. godine Mladen Ivanić nije također stavljao zastavu bh. entiteta RS pored zastave BiH.

Prijemima pod zastavom RS-a prisustvovao je i Džaferović koji se u tom trenutku nije vodio principom kako “na to nikada neće pristati”. Priča o zastavi RS-a u zgradi Predsjedništva BiH definitivno je završena 12. decembra 2018. godine od kada Dodik sastanči isključivo pod državnom zastavom, iako je ranije tvrdio da zastava RS-a “mora biti tamo gdje je i on”.

Fadil Novalić intervenisao i omogućio usvajanje budžeta Željke Cvijanović za 2018. godinu

Cvijanović i Novalić (Foto: Klix.ba)

Cvijanović i Novalić (Foto: Klix.ba)

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je 22. decembra 2017. godine delegate iz SDA u Vijeću naroda Republike Srpske i od njih tražio da ne pokreću zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Budžet Republike Srpske za 2018. godinu.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Elvedin Hamzić, koji je prisustvovao sjednici Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, potvrdio je ovu informaciju medijima navodeći da su delegati od samog jutra bili složni da se pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa s obzirom na to da su u Budžetu RS-a za 2018. godinu planirana neznatna sredstva za Bošnjake.

U toku sjednice Kluba Bošnjaka započelo je telefonsko lobiranje na način da su delegate kontaktirali ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić koji su tražili da se vitalni nacionalni interes ne pokreće.

Delegati su ostali ustrajni sve dok delegate iz SDA nije pozvao premijer FBiH Fadil Novalić i tražio da ne pokreću mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Budžet RS-a. Nakon Novalićevog poziva delegati iz reda SDA odustali su od toga.

SDA postavila SNSD-ovog delegata u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)

Glasovima delegata Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Drago Puzigaća iz SNSD-a izabran je 2016. godine za člana Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Puzigaća je zajedno s predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH Lidijom Bradarom onemogućio usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a kojim bi se osigurala implementacija izbornih rezultata.

Delegati iz SDA su nakon evidentnih opstrukcija HDZ-a i SNSD-a odlučili da se upuste u smjenu Drage Puzigaće, međutim SNSD-ov funkcioner je i danas na mjestu zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH.

Smjena je onemogućena zahvaljujući intervenciji Bradare koja se pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ovakvo postupanje federalnih delegata bilo je rezultat političkog dogovora predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Prazne kase 2016. godine pomirile SDA i SNSD

Sastanak u restoranu Barka (Foto: Klix.ba)

Sastanak u restoranu Barka (Foto: Klix.ba)

U jeku žestokih kritika SNSD-a na račun SDA u julu 2016. godine u restoranu Barka u Istočnom Sarajevu sastale su se stranačke delegacije na čelu s predsjednicima Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem.

Višesatni pregovori rezultirali su postizanjem dogovora o mehanizmu koordinacije, kao i kreditu kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Dodik je nakon sastanka izjavio kako je pitanje pisma namjere MMF-u, koje ranije nije bilo usaglašeno, “rješeno, potpisano i poslano na adresu u Washington”.

Što se tiče mehanizma koordinacije, predsjednik SNSD-a izjavljivao je medijima kako je to jedan od njegovih najvećih uspjeha i da je od Izetbegovića dobio što nikada nije mogao ni sanjati.

SDA i SNSD zajedno uveli nove namete građanima Bosne i Hercegovine

Klub SNSD-a u mandatu od 2014. do 2018. godine (Foto: Klix.ba)

Klub SNSD-a u mandatu od 2014. do 2018. godine (Foto: Klix.ba)

Sredinom decembra 2017. godine na maratonskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasovima zastupnika iz reda SDA, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

Ključna izmjena zakona o akcizama odnosila se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cijene cestarina.

Građani Bosne i Hercegovine još uvijek nisu vidjeli nikakve efekte od usvojenog zakona koji je žestoko gurala međunarodna zajednica na čelu sa Delegacijom Evropske unije u BiH.

Zanimljivo je i da je SNSD podržao set zakona o akcizama koji je u proceduru uputilo Vijeće ministara BiH na čijem čelu se nalazi Denis Zvizdić s obzirom na to da su SNSD-ovi zastupnici u više navrata isticali kako Zvizdić nema njihovu podršku.

27 thoughts on “KLIX.BA – HISTORIJA ODNOSA Ljubav SDA i SNSD-a: Malo se svađaju, malo se mire, ali na kraju podrže jedni druge

 • 01/05/2022 at 9:46 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to give one thing again and aid others like you helped me.

  Reply
 • 29/06/2022 at 1:25 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • 21/07/2022 at 12:00 am
  Permalink

  You completed a number of fine points there. I did a search on the issue and found a good number of folks will go along with with your blog.

  Reply
 • 13/09/2022 at 7:28 am
  Permalink

  That is very fascinating, You are an overly professional blogger. I have joined your rss feed and look forward to in quest of more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  Reply
 • 13/09/2022 at 12:48 pm
  Permalink

  Thank you for another wonderful article. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal approach of writing? I've a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

  Reply
 • 11/11/2022 at 5:44 pm
  Permalink

  In the awesome pattern of things you actually secure an A with regard to effort. Exactly where you actually misplaced everybody ended up being in your details. As they say, details make or break the argument.. And it couldn't be more accurate right here. Having said that, allow me say to you just what did give good results. The authoring is certainly really engaging and this is probably the reason why I am taking an effort in order to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. 2nd, even though I can easily notice the jumps in reason you make, I am not necessarily certain of how you appear to unite the points that help to make your conclusion. For the moment I shall subscribe to your issue but trust in the near future you actually link your dots better.

  Reply
 • 23/11/2022 at 2:20 pm
  Permalink

  Hey there! I'm at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

  Reply
 • 14/12/2022 at 8:53 am
  Permalink

  I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road. Cheers

  Reply
 • 17/12/2022 at 7:02 pm
  Permalink

  Woah! I'm really loving the template/theme of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's very difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say that you've done a fantastic job with this. In addition, the blog loads super fast for me on Opera. Outstanding Blog!

  Reply
 • 25/02/2023 at 3:15 pm
  Permalink

  You could certainly see your skills in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren't afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

  Reply
 • 25/02/2023 at 3:44 pm
  Permalink

  I'm still learning from you, while I'm trying to reach my goals. I absolutely enjoy reading all that is posted on your blog.Keep the stories coming. I loved it!

  Reply
 • 02/03/2023 at 4:18 pm
  Permalink

  Please let me know if you're looking for a article author for your blog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Cheers!

  Reply
 • 13/04/2023 at 12:16 pm
  Permalink

  I will right away seize your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me realize so that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • 14/04/2023 at 6:14 am
  Permalink

  Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!

  Reply
 • 14/04/2023 at 11:06 pm
  Permalink

  I am usually to running a blog and i really admire your content. The article has actually peaks my interest. I'm going to bookmark your web site and hold checking for new information.

  Reply
 • 25/04/2023 at 11:03 am
  Permalink

  Good post. I learn something more difficult on totally different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to read content from different writers and follow just a little something from their store. I’d favor to make use of some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your net blog. Thanks for sharing.

  Reply
 • 02/05/2023 at 4:24 pm
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *