Hoće li netko preuzeti odgovornost za promociju Handkeovog djela u Gradačcu?


Nedavno je jedan od svjesnih i savjesnih sugrađana na svom facebook profilu postavio fotografiju info panoa JU Biblioteke “Alija Isaković”, postavljene u strogom centru grada.

Na info panou primjetan je promo plakat za knjigu austrijskog pisca i nobelovca Petera Handkea “Kratko pismo za dugi rastanak”, sada daleko poznatijeg po svojim fašističkim stavovima, ksenofobiji i sramnom veličanju i odobravanju genocida i etničkog čišćenja nad muslimanima Bošnjacima počinjenog tokom devedesetih godina u agresiji na našu domovinu.

Dodjela Nobelove nagrade autoru koji za muslimane Bosne i Hercegovine u svojoj knjizi ističe “bosanski muslimani i nisu baš narod”, naišla je na velike osude u cijelome svijetu, pa je tako u Švedskoj, gotovo odmah nakon dodjele nagrade, više od 80.000 ljudi izašlo na proteste protiv sramnog čina nagrađivanja negatora genocida nad jednim narodom.

Peter Handke je javno podržavao Slobodana Miloševića i održao kratak govor na njegovom sprovodu, a Srbiju je opisao kao žrtvu rata. Dodjelu nagrade zbog svega su bojkotirale Hrvatska, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina te Turska.

Švedska doktorica i novinarka Christina Doctare koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih naroda vratila je ovo priznanje u znak prosvjeda protiv uručenja Nobelove nagrade Peteru Handkeu, a isto je nedavno uručila u muzej Memorijalnog centra u Potočarima.

Da stvar po kolektiv gradačačke biblioteke bude gora, knjigu Petera Handkea su uspjeli i nabaviti i izložiti kao preporučeno štivo na svojoj facebook stranici.

Iz JU Biblioteke “Alija Isaković” nitko se nije oglasio povodom ovog incidenta i sramnog čina, a ogorčeni građani Gradačca pozivaju na preuzimanje odgovornosti za isto i uklanjanje sramnog promo postera iz centra grada čiji su građani ginuli i gubili svoje najbliže u borbi protiv agresora čije stavove javno pohvaljuje austrijski pisac Peter Handke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *