Hoće li SDP izgubiti Gradsko vijeće: Formiran blok stranaka ključan za formiranje većine u Tuzli

U Tuzli je formiran neformalni blok tri stranke, koje imaju četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, saznaje Faktor iz više izvora. Kako sada stvari stoje, bez ova četiri vijećnika bilo kome će biti veoma teško okupiti većinu.

Zajedno će djelovati vijećnik Naše stranke Omer Berbić, Stranke za BiH Admir Čavalić i vijećnice Platorme za progres Selma Ćatibušić i Esana Kavazbašić-Huskanović. Saradnja ovih stranaka, kako saznajemo, napravljena je na programskim principima, a u skladu s tim principima će biti donesena odluka s kim će ove stranke sarađivati.

Većinu okupljaju SDP i SD

Većinu u Gradskom vijeću Tuzle, koja minimalno mora brojati 16 ruku, pokušavaju okupiti SDP, koji ima osam vijećnika, ali i Socijaldemokrate koji imaju četiri vijećnika.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Slađan Ilić, već poslovično, nije dogovarao na naše pozive. Gradsko SDP se, inače, veoma malo oglašava, a gradonačelnik Jasmin Imamović, u medijima je u više navrata najavljivao da će sakupiti stabilnu većinu, naglasivši da neće ići u saradnji s SDA i HDZ-om, jer tako nalažu odluke organa SDP-a.

Sabiha Mujkanović-Mujačić iz SBB-a, koji ima tri vijećnika, kaže da niko još nije uputio zvaničan poziv za razgovore, a isto nam je potvrdio Mahir Mešalić predsjednik Gradskog odbora DF-a Tuzla.

Međutim, nezvanično saznajemo da SDP kontaktira vijećnike iz drugih stranaka, bez zvaničnih razgovora sa stranačkim organima.

Podsjećamo, SDP nakon prošlih lokalnih izbora, potpuno eliminirao DF iz Grdaskog vijeća, a kasnije su im veoma dobro došle ruke bivših SDA-ovaca, koji su napustili stranku nakon razlaza SDA i Mirsada Kukića, da do kraja mandata, kako-tako, održe većinu. Stoga ne iznenađuje da isti recept pokušavaju primjeniti i ovoga puta.

S druge strane predsjednik SD-a Enver Bijedić, ne krije da intenzivno radi na formiranju većine.

– Imali smo sastanak s predstavnicima SBiH, Naše stranke i Platorme za progres o programskim ciljevima. U subotu je u Tuzli sjednica Predsjedništva Platforme za progres i očekujemo da bi tu mogle biti donijete i neke odluke vezane za većinu u Tuzli – kaže Bijedić.

On kaže da SD i DF imaju čvrstu saradnju, još od ranije, a da planiraju napraviti većinu koja će brojati 17 ili 18 ruku.

– Mogu samo reći da će neki ljudi, na koje računaju Jasmin Imamović i SDP, preći nama – rekao je Bijedić.

Odnosi snaga

SDP s osam svojih vijećnika, računa sigurno na Nedžada Jusića kao predstavnika nacionalnih manjima te Tuzlansku alternativu, s kojima su i ranije imali saradnju. To je ukupno 11 vijećnika. S obzirom da oni ne žele s SDA i HDZ-om te imaju izraženu netrpeljivost prema DF-u i SD-u, SDP-u na raspolaganju ostaje osam vijećnika iz čak pet stranaka, a to su SBB, PzP, Naša stranka, PDA i SBiH.

Upravo zbog toga veoma je važno za koga će se opredijeliti novoformirani blok tri stranke s početka priče, koje broje četiri vijećnika. Naravno, ovu matematiku mogu poremetiti preletači, na koje SDP i cilja, a slično razmišljaju i njihovi oponenti.

Na kraju spomenimo i opciju pomirenja sadašnjih i bivših SDP-ovaca. U ovom trenutku to ne izgleda realno, ali u bh. poltici dešavalo se i puno čudnijih stvari od toga.

Izvor: Faktor

16 thoughts on “Hoće li SDP izgubiti Gradsko vijeće: Formiran blok stranaka ključan za formiranje većine u Tuzli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *