Hrvatska: Bez novooboljelih od jutros, četiri bolesnika otpuštena iz bolnica

Od jutros nema novopotvrđenih bolesnika, jedna osoba puštena je s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, čime su u Hrvatskoj oporavljena već četiri bolesnika od koronavirusa.

Zagreb

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske izvijestio je kako od jutros nema novooboljelih osoba od koronavirusa u Hrvatskoj, u kojoj je od početka epidemije 56 zaraženih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš izvijestio je kako od jutros nema novopotvrđenih bolesnika te kako je jedna ženska osoba puštena s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, čime su u Hrvatskoj oporavljena već četiri bolesnika od koronavirusa.

Beroš je istaknuo kako ovaj uzorak, koji s obzirom na broj oboljelih nije reprezentativan, pokazuje sedam posto oporavljenih.

“U tijeku je 880 testova od kojih 25 testova još nije dovršeno”, rekao je Beroš

Naglasio je kako su djelatnici Hitne pomoći do sada u Hrvatskoj izvršili 258 intervencija za osobe sa sumnjom na Covid-19, a pod nadzorom je trenutačno 9.598 osoba.

Beroš se zahvalio Gradu Zagrebu na šest novouspostavljenih ambulanti za bolesnike sa sumnjom na korona virus u okviru primarne zdravstvene zaštite, sa po dvije ambulante u tri doma zdravlja koje radi od 0-24 sata i u koje se građani od danas mogu javiti telefonskim putem.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kazala je kako će šest novih ambulanti olakšati posao Klinike.

“Samo jedna zaražena osoba smještena u centrima za korona virus je srednje teško bolesna, dok su ostali lakše bolesni, a do sada nitko od oboljelih nije životno ugrožen”, kazala je Markotić i dodala:

“Virus se ponaša neuobičajeno u odnosu na ponašanje virusa unatrag pedeset godina”, ocijenila je Markotić te naglasila kako je teško prognozirati daljnji tijek stanja epidemije, koje je proglašeno u Hrvatskoj zbog broja oboljelih.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako je od jučer 630 novih osoba stavljeno pod intenzivan nadzor zbog sedam novozaraženih osoba od jučer.

Izvijestio je kako su u Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava i KB Rebro intenzivni epidemiološki izvidi i dalje i tijeku zbog zaraženih liječnika, zbog dvoje u Dubravi i jednog liječnika na Rebru, koji su detektirani kao zaraženi od korona virusa.

Sustav Civilne zaštite organizirao je 56 karantena od kojih je 19 u funkciji, a granična i prometna policija prevezle su 11 konvoja sa 467 kamiona koji su prošli kroz Hrvatsku prema graničnim prijelazima sa susjednim državama.

Protiv 45 osoba koje su prekršile mjeru samoizolacije izriču se prekršajni nalozi u iznosu od 8.000 (1.050 eura), a ukoliko se prekršaj ponavlja kazne iznose 30.000, 60.000 i 120.000 kuna (4.000, 8.100 i 16.200 eura).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *