BiHIzdvojenoTehnologija

Igman Konjic i Pretis na najvećoj smotri vojne industrije

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se održava jedan od najvažnijih sajamova namjenske industrije na svijetu – Idex 2023.

Prema listi učesnika koja se može naći na stranici sajma, učestvuju dvije kompanije iz BiH – Igman Konjic i Pretis Vogošća, izvještava BiznisInfo.ba.

Za Igman se navodi da je firma osnovana 1950. godine sa sjedištem u Konjicu, Bosna i Hercegovina. U proizvodnom programu Igmana je vojna i lovačka municija različitih tipova metaka (5,56 mm – 12,7 mm).

Do sada je Igman izvozio proizvode u više od 50 zemalja svijeta. Ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, specijalne jedinice, granične policije… najvažniji su kupci.

Tvornica, kako se još navodi, ima mogućnost proizvodnje municije prema istočnim (ruskim) i zapadnim (NATO) standardima, što je nešto što mali broj fabrika na svijetu može.

Za razliku od Igmana koji izlaže municiju malog kalibra, Pretis se predstavlja sa krupnijom municijom, i to tri vrste – tenskovskom, artiljerijskom i minobacačkom.

Pretis d.d. je osnovan kao državna tvornica 1948. Proizvodi koji se trenutno proizvode podijeljeni su u pet glavnih grupa: minobacačka municija, topnička, tenkovska i raketna municija te zrakoplovne bombe.

U posljednje vrijeme povećana je globalna potrošnja na odbranu, pa samim tim i potražnja za proizvodima namjenske industrije.


(Vijesti.ba)

5 thoughts on “Igman Konjic i Pretis na najvećoj smotri vojne industrije

  • Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you're an expert on this subject.

    Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.

    Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  • Pingback: tv sizes best

  • Pingback: site

  • Pingback: Bilad Alrafidain

Comments are closed.