Interes investitora za otvaranje novih proizvodnih kapaciteta u Gradačcu

Realizacija potencijalne poslovne investicije vrijedne oko 10 miliona Eura, a u vidu izgradnje nove fabrike za obradu drveta u Gradačcu, bila je tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Jakubom Suljkanovićem i Općine Gradačac, predvođene načelnikom Edisom Dervišagićem.

Kako je rečeno tokom sastanka radi se o bosanskohercegovačkoj kompaniji, koja ime poslovnu saradnju sa švedskom Ikea-om, te osim svojih pogona u Fojnici, u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta planiraju izgradnju dodatnih pogona u Gradačcu.
„Gradačac ima prostorne i druge infrastrukturne kapacitete za smještaj ovog proizvodnog pogona koji bi bio dodatni podstrek razvoju privrede Tuzlanskog kantona“ rekao je načelnik Dervišagić.
Premijer Tuzlanskog kantona je izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom investitora za investiranje na području na području našeg kantona.
„Ovakav interes zaslužuje da mi sve naše kapacitete stavimo na raspolaganje i pomognemo eventualnoj realizaciji projekta. Ipak, ono što se javlja kao značajan ograničavajući faktor jeste dostupnost odgovarajućih količina drvne sirovine, posebno ako se ima u vidu da ponuda drvnog sortimenta Javnog preduzeća Šume TK ne može zadovoljiti ni postojeće kapacitete drvoprerađivača sa područja našeg kantona, te su i oni prinuđeni da uvoze znatne količine drvne sirovine“ rekao je premijer Suljkanović.
Sa ovim stavom složili su se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Mufid Klinčević, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić i predstavnici JP Šume TK.
„Šume TK se već susreću sa znatno većom potražnjom za drvnom sirovinom, nego što to javni šumski fond može da opsluži u ovom momentu. S tim u vezi treba imati u vidu da bi svaka dodatna potražnja ugrozila rad postojećih kompanija u drvoprerađivačkoj industriji, a samim tim i postojeća radna mjesta“ rekao je direktor JP Šume TK Kadrija Omazić.
Imajući u vidu sve navedeno dogovoreno je da se do narednog sastanka, kada će se razgovarati i direktno sa investitorima prezentirati konkretna situacija i drvni kapaciteti Tuzlanskog kantona, kako bi se investitor i sam mogao opredijeliti za svoje poslovne aktivnosti.
„Nama kao Vladi sigurno da imponira interes investitora da dođu i ulože kapital na području našeg kantona, ali Vlada mora biti osjetljiva i očuvati poslovni ambijent za rad i djelovanje postojećih privrednih društava i radna mjesta koja su u okviru njih već otvorena“, zaključio je premijer Suljkanović.

4 thoughts on “Interes investitora za otvaranje novih proizvodnih kapaciteta u Gradačcu

 • 24/04/2022 at 8:34 pm
  Permalink

  It is in point of fact a great and helpful piece of information. I¦m satisfied that you simply shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • 20/06/2022 at 2:31 pm
  Permalink

  Nice post. I study something more difficult on completely different blogs everyday. It'll at all times be stimulating to learn content from different writers and practice a little something from their store. I’d favor to use some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

  Reply
 • 15/08/2022 at 1:25 pm
  Permalink

  I like this weblog very much, Its a very nice berth to read and incur info . “Misogynist A man who hates women as much as women hate one another.” by H.L. Mencken.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *