Islamska zajednica u BiH osudila Milanovićevo negiranje genocida u Srebrenici

SRAMOTNA IZJAVA

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudila negiranje genocida u Srebrenici kojeg je, u prisustvu najviših državnih zvaničnika uključenih u rad samita Procesa Brdo – Brijuni, izrekao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.”Negiranje genocida i pred međunarodnim sudovima utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini je uvreda za sve preživjele žrtve, naročito majke Srebrenice, ali i podrška počiniocima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine”, kaže se usaopćenju Ureda za odnose sa javnošću Islamske zajednice.

“Do sada je negiranje genocida dolazilo samo od onih srpskih i srbijanskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina. Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je ovaj istup ogolio, ne samo stavove Milanovića, nego i politiku koju vodi prema Bosni i Hercegovini, što bi morao biti razlog za zabrinutost svih zainteresovanih za stabilnost Balkana, a naročito garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Klix.ba

Islamska zajednica poziva sve međunarodne faktore, a naročito zvaničnike Evropske unije i njenih članica, da nedvosmisleno osude ovaj sramni čin.

3 thoughts on “Islamska zajednica u BiH osudila Milanovićevo negiranje genocida u Srebrenici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *