Istraživanja u Rusiji potvrdila da najprodavaniji lijek iz BiH djeluje protiv uzročnika COVID-19

Istraživanje provedeno na prestižnom ruskom Federalnom naučnom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda Ruske akademije za nauku “M. P. Chumakov”, pokazalo je da lijek Lysobact Complete Spray®, bh. farmaceutske kompanije Bosnalijek, djeluje i protiv uzročnika COVID-19.

Ovaj institut je, inače, razvio i proizvodi jednu od tri ruske vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa (CoviVac).

Rezultati laboratorijskog ispitivanja pokazali su da ovaj lijek pokazuje snažnu antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 virusa, te na taj način može pomoći u smanjenju virusnog opterećenja, tj. broja virusnih čestica na sluznici usta i nosa.

Prema autorima istraživanja, komponente preparata Lysobact Complete Spray® uništile su membranu virusa, zbog čega virus gubi sposobnost inficiranja i uništavanja ćelije. Iz navedenog se može zaključiti da bi primjena Lysobact Complete Spraya®, u prvim danima potvrđene zaraze koronavirusom, mogla smanjiti virusno opterećenje u organizmu inficirane osobe, ojačati lokalnu otpornost te smanjiti mogućnost za pogoršanje oboljenja.

Osim toga, lizozim u sastavu ovog lijeka ima antiupalno djelovanje, te reducira simptome bola i nadraženost sluznice grla ukoliko se navedeni simptomi pojave. Cilj “in vitro” studije bio je ispitati učinak lijeka na replikaciju SARS-CoV-2 virusa na eksperimentalnom modelu kulture ćelija. Za to su stručnjaci centra “Chumakov” koristili kulturu Vero ćelija bubrega zelenog majmuna, certificiranu za proizvodnju vakcina. Ćelije su pomiješane sa sojem virusa SARS-CoV-2 i s rastućim razrjeđenjima lijeka Lysobact Complete Spray®, koji prema rezultatima studije, suzbija replikaciju virusa, čak i u znatno razrijeđenom obliku.

Najprodavaniji domaći lijek

Aleksandar Gorelov, jedan od vodećih ruskih epidemiologa i dopisni član Ruske akademije za nauku, govoreći o rezultatima studije u izjavi za ruske medije, naglasio je činjenicu da je za obolijevanje od COVID-19 potrebna ili visoka doza virusnih čestica ili nedovoljan imunitet sluznice.

“Kad ima malo virusnih čestica, a nivo imuniteta sluznice je dovoljno visok, infekcija može biti blaga ili se uopće ne manifestirati. Zato se preporučuju antiseptički lijekovi širokog spektra koji pomažu smanjiti virusno opterećenje na tijelo. Ispitivani lijek koji sadrži antiseptike cetilpiridinijev hlorid i lizozim, koji istovremeno povećava lokalni imunitet, jedan je od takvih preparata koji smanjuju vjerovatnost napredovanja bolesti i, štaviše, potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od širenja virusa”, kaže Gorelov.

Iz kompanije Bosnalijek za naš portal ističu da su jako zadovoljni rezultatima provedenog istraživanja.

“Drago nam je da smo u godini kada obilježavamo 70. rođendan naše kompanije dobili još jednu potvrdu kvalitete našeg proizvoda Lysobact®, koji je najprodavaniji bh. farmaceutski brend u svijetu, sa više od 12 miliona prodatih pakovanja godišnje u više od 20 država što potvrđuje njegov vrhunski kvalitet”, poručili su iz Bosnalijeka.

Izvor klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *