Izetbegović: Prihvatite da je SDA pobjednik izbora, do kraja 2019. duplo više zaposlenih od nezaposlenih

Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije (SDA) političko-ekonosmku situaciju u 2018. godini i planove za naredni period predstavio je njen predsjednik Bakir Izetbegović

Izetbegović je rekao da je različita politika glavnih aktera u BiH i 2018. godine proizvodila konflikte i zastoje. Kako kaže, napredak na EU i NATO putu BiH je nastavljen iako je tempo bio sporiji od očekivanog.

“Realno je očekivati da BiH dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini iduće godine”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a pozvali BiH da podnese prvi godišnji nacionalni plan te da je većina mjera iz reformske agende implementirana.

Izetbegović je kazao da je sve više mladih ljudi koji napuštaju BiH, što je najteži problem s kojim će se naša zemlja suočiti.

“Njemačka trenutno ima otvoren konkurs za prijem milion radnika. Samo mir, stabilnost, sigurnost i jačanje privrede mogu zaustaviti odlazak mladih, a to je ono što SDA nudi u svom programu”, rekao je Izetbegović.

Što se tiče implementacije izbornih rezultata, Izetbegović je kazao da će SDA danas putem zastupnika u Parlamentu FBiH uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Ocijenio je da je HDZ pitanje izbora političkih predstavnika napravio pitanjem svih pitanja uz podršku Milorada Dodika koji to isto nije implementirao u RS-u.

Prokomentarisao je i rad pravosuđa ističući da je očito cilj napraviti vještački balans. Ocijenio je da se stanje u pravosuđu najbolje očituje na primjeru Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Predsjednik SDA kazao je da je BiH pokušala riješiti odnose sa susjedima ističući da je negiranje genocida od srbijanskih funkcionera posebno otežavalo odnose sa Srbijom.

“SDA je ponovo i unatoč svemu pobijedila na državnom, entitetskom i kantonalnim nivoima s bošnjačkom većinom, osim u Tuzlanskom kantonu. Narod očigledno cijeni SDA”, rekao je Izetbegović.

Zbog toga je ocijenio političkim presedanom pokušaje da se pobjednička stranka izbaci iz procesa formiranja izbora.

“U vrijeme hegemoniranja Srbije i Hrvatske i miješanja u unutrašnje poslove BiH sebično je i neodgovorno izbaciti pobjednike iz bošnjačkog korpusa”, kazao je Izetbegović.

On je najavio da će u skorije vrijeme SDA završiti pregovore sa svim ostalim političkim subjektima u vezi s formiranjem vlasti u našoj zemlji.

Izlaganje je zaključio iznoseći zvanične podatke o stanju u ekonomiji poput rasta BDP-a. Kako kaže, budžeti rastu isto kao i broj turista i zaposlenih.

“Uspjeli smo napraviti iskorake i ukoliko se nastavi trend koji su imale vlade Denisa Zvizdića i Fadila Novalića broj zaposlenih bit će duplo veći od broja nezaposlenih”, kazao je Izetbegović.

On je istakao da je javni dug BiH u odnosu na BDP najniži u Evropi. Kako kaže, cijena goriva jeste porasla u skladu sa svjetskim kretanjima cijena nafte, ali nisu porasle cijene hrane kao što je najavljivano prilikom usvajanja seta zakona o akcizama.

“Ja sam političar koji se ne boji dati obećanje, obećavam stabilizaciju prilika u zemlji i napredak u svim segmetima, kakav nismo imali od vremena potpisivanja Dejtonskog sporazuma, napredak na integracijskim procesima i reformskim procesima, napredak privrede i saobraćajne infrastrukture”, rekao je Izetbegović.

Uslov za to je da političke stranke prihvate realnost, a to je da je SDA pobijedila na izborima i da ovu stranku ne pokušavaju izbaciti iz vlasti.

“Prihvatite da je SDA pobijedila na ovim izborima”, naglasio je na kraju predsjednik SDA i poručio da uveliko razgovaraju s nekim drugim partnerima za formiranje vlasti te da će u narednih deset dana imati konačan stav.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *