Izetbegović se vanredno obratio: “Vrijeme je da podvučemo crvenu liniju!”

Izetbegović se vanredno obratio, obrazložio apelaciju o nazivu RS

Stranka demokratske akcije (SDA) je pokrenula inicijativu za podnošenje apelacije na ime entiteta RS, pojasnio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, da se nad njima vlada u RS-u, da oni nemaju mjesta u institucijama.

– Ono što im pripada po Ustavu i zakonu, to doziraju i određuju, imenuju srpski predstavnici u RS-u. Povratnici se vrijeđaju, nazivaju se okupatorima Drine. Vrijeđaju se vjerski službenici, govori se da arlauču sa džamija. RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. U svemu tome kao instrument, kao alat i izlika za to, služi naziv RS. U izvornom Dejtonskom sporazumu, koji je na engleskom jeziku, taj naziv ne znači ništa. Tamo ne stoji da je to Republic of Srpska. Na engleskom Republika Srpska ne znači ništa, ali kad se prevede na srpski jezik, onda se to pretvara u alat kojim se radi ovo što se radi – kazao je Izetbegović, prenosi portal Faktor.

Govoreći o tome zašto je inicijativa pokrenuta sada, Izetbegović je pojasnio da je ona pokrenuta jer je inteziviran napad na BiH, na njen euroatlantski put i integritet.

– Povezuje se rješenje Kosova sa statusom RS-a. Napada se na simbole BiH. Ovo radi gospodin Dodik, on kao da ne želi imenovanje mandatara. To ime RS služi tome svemu – izjavio je Izetbegović.

Kazao je da entitet RS pripada svim narodima te da je cilj da se to potcrta.

– Ono što ćemo mi tražiti jeste da se u naziv unesu i Bošnjaci i Hrvati – dodao je.

Izetbegović je kazao kako je Milorad Dodik u ofanzivi te da dok god ćute probosanske snage, taj se trend neće promijeniti.

– RS je bazirana na kostima pobijednih ljudi, na etničkom čišćenju koje je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se ponižavati drugi narodi – pojasnio je predsjednik SDA.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH će, kazao je Izetbegović, uputiti zastupnici te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, ali ne odmah već nakon perioda u kojem će dati šansu da se ti odnosi prema Bošnjacima i BiH promijene.

– Prijetnje su da će doći do otcjepljenja RS-a, do nekih referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar pročistimo, da stanemo na loptu i kažemo: „Da li vi stvarno mislite da to možete?“. Ima momenata kad treba podvući crvenu liniju – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na Dodikovu izjavu da će tražiti “najslabiju kariku” među Bošnjacima, kako bi sa njima pravio vlast.

– Neka slobodno traži. U SDA neće naći partnere za ono što on traži – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o reakcijama na inicijativu SDA, kazao je da svako ima pravo na svoj stav.

– Zašto se u OHR-u nisu zabrinuli kad je proslavljen neustavni 9. januar. Zašto Rusija tada nije reagirala – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci u institucijama RS-a, poput pravosuđa i policije, potpuno etnički očišćeni.

– Zašto su Srbi napustili Sarajevo, kad smo ih mi pozivali da ostanu? Nisu trebali – izjavio je Izetbegović odgovarajući na novinarsko pitanje o broju Srba u Sarajevu.

Izbor glavnog državnog tužitelja i inicijativa za izmjenu naziva entiteta RS nema direktnu vezu, ali je zastupljenost Bošnjaka u rukovodstvima državnih pravosudnih institucija utjecao na taj potez.

– Smatrali smo da možemo stvari popraviti političkim sredstvima. Stvari pomalo kulminiraju, sve su jači utjecaji. Vrijeme je da stanemo na loptu i da kažemo gdje su. RS pripada i Bošnjacima i Hrvatima i to mora biti tako u svakom segmentu – pojasnio je Izetbetgović dodatno najavljenu apelaciju.

Sa Miloradom Dodikom je prije mjesec dana razgovarao na temu odnosa, ali on, kaže Izetbegović, želi da dominira.

– Nije SDP rekao da neće koalirati sa nama već da neće sami sa nama koalirati. Velika je mogućnost da BH blok koalira sa SDA – izjavio je predsjednik SDA govoreći o potencijalnim koalicionim partnerima.

(Bportal.ba/Faktor/Foto:Vijesti.ba)

2 thoughts on “Izetbegović se vanredno obratio: “Vrijeme je da podvučemo crvenu liniju!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *