Izlila se rijeka Spreča u Gračanici i Doboj Istoku

Vodostaj Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati na vodomjernim stanicama u Bosanskom Brodu iznosila je 674 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 553 cm (pripremno stanje), te Orašju 771 cm (pripremno stanje). U općini

Gračanica zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području. Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 341 cm, a redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu 300 cm. U općini Doboj-Istok zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 50 ha u priobalnom pojasu rijeke. Na području Unsko-sanskog kantona, usljed naglog topljenja snijega vodostaji rijeka i riječica su u blagom porastu.

Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanje objekata. Najveći problemi su neočišćeni odvodni kanali. U Cazinu je vodostaj Mutnice u porastu i iznosi 251 cm, još 50 cm do kritične linije. Rijeka Mutnice izlila se i poplavila jedan poslovni objekt u Rajaku, dok u Tržcu voda spriječava soabraćaj prama naselju Urga. Most u Mutniku kod škole je poplavljen, kao i mostovi u Previzi i prema Prkosu, tako da je saobraćaj preko njih rizičan. Rijeka Horljava se izlila i poplavila most prema Vilanječi.

Obustavljen je saobaraćaj na putnoj komunikaciji Stijena-Vilenjača. Na području Ključa, rijeke Sana i Sanica su se izlile i poplavile poljoprivredno zemljšte, nema ugroženih objekata. Vodostaj Sane u 6 sati je iznosio 217 cm, a vodostaj Sanice 286 cm.

U općini Sanski Most je usljed otapanja snijega, oborinskih voda i izlijevanja pritoka Sane poplavljeno poljoprivredno zemljište i okućnice u naseljima Mahala, Novo naselje, Zdena, Redak, Šabića Klanac, Stari Majdan i Kijevo. U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u granicama normalnog, dok su u Srednjobosanskom kantonu vodostaji u blagom porastu.

U Zapadnohercegovačkom kantonu, vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:15 sati, iznosio je 272 cm, dok je jučer iznosio 299 cm. I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplava, navode iz FUCZ-e.

Tuzlanski.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *