Izvoz oružja i municije iz BiH udvostručen

Izvoz oružja i municije iz BiH je više nego udvostručen u posljednje četiri godine, a samo prošle godine je porastao za preko 20 miliona KM, piše BiznisInfo.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz oružja i municije lani je iznosio oko 194 miliona KM, dok je 2014. bio 92 miliona.

Većina kompanija iz namjenske industrije smještena je u Federaciji, pa se najveći dio izvoza odnosi upravo na FBiH.

Kako smo nedavno pisali, proizvodnja u namjenskoj industriji FBiH odvija u 14 preduzeća u kojima je zaposleno oko 3.500 radnika, a proizvodi se izvoze u više od 54 zemlje svijeta.

Glavna izvozna tržišta su Saudijska Arabija, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Pakistan, Bugarska, Malezija, Srbija, Afganistan, Švicarska i Angola.

BiH izvozi municiju raznih kalibara, gdje su lideri firme poput Igmana i Pretisa.

Tek nedavno je počeo snažniji razvoj oružja, poput prve bh. haubice koju je razvila firma BNT-TMiH Travnik, ili prve puške koju je proizvela goraždanska firma AC-Unity. Javnosti nije poznato da li je počeo izvoz ovog oružja.

Za početkak ove godine najavljeno je i formiranje nove fabrike vojne industrije u Vogošći, čiji su investitori Vlada FBiH i nekoliko postojećih bh. kompanija iz ove oblasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *