Jakub Salkić: Ako ću se već boriti, radije biram da se borim u svojoj zemlji, na svojoj očevini, sa svojim narodom, za svoju zemlju

Jakub Salkić je diplomirani novinar, ima 33 godine a uz podršku i pomoć svoje porodice nastavio je dugi porodični posao i posvetio se proizvodnji džemova, marmelada, sokova te dodataka jelima. Prije deset mjesec osnovao je novi brend na tržištu “Zlatna kap”.

Kuhanje domaćih džemova i marmelada još uvijek nije nestalo iz tradicije naših krajeva. Ljeto i rana jesen vrijeme je kada se zreli mirisni plodovi pretvaraju u slasne voćne namaze po starim, ali i osuvremenjenim metodama. Tamno bobičasto voće, višnje, maline, marelice, šljive, šipak, neke su od vrsta voća koje se najčešće ukuhavaju u našim kuhinjama. Međutim, postoje i oni koji upravo u proizvodnji ovih proizvoda vide i posao, pa je iz dana u dan sve više onih koji se odlučuju na bavljenje ovim zanimanjem. Jedan od takvih slučajeva je i priča 33-godišnjeg Jakuba Salkića, koji je inače iz mjesta Bratunac u Podrinju. Jakub trenutno živi u Sarajevu, po zanimanju je diplomirani novinar, a po opredjeljenju za budućnost poljoprivrednik, odnosno proivođač prehrambenih proizvoda. Ovaj muž i otac osmomjesečne bebe pokretač je novog brenda na tržištu BiH – “Zlatna kap“, a pored proizvodnje sokova, džemova i pekmeza, proizvodi i dodatke jelima, a koji se mogu pronaći i na Facebook stranici Zlatna kap. Tim smo povodom razgovarali s Jakubom.

Bavite se proizvodnjom sokova, džemova i pekmeza. Kada ste se počeli baviti ovim poslom?

Proizvodnjom sokova, džemova, ajvara i dodataka jelima počeo sam se baviti prije 10 mjeseci, tada je nastala Zlatna kap – poljoprivredni obrt u kućnoj radinosti. Obrt je registrovan u općini Visoko, jer tamo proizvodimo naše proizvode.

Radi li se o porodičnom poslu? Kako je sve krenulo?

Riječ je upravo o porodičnom poslu, u koji su uključeni moja porodica i porodica moje supruge, koja je iz Visokog, tako da je zapravo Zlatna kap jedna velika porodica, koja se, evo, hvala Bogu, proširuje i za nove članove. Većinu posla prošle sezone radili smo suprugina sestra Nerma Lepić i ja, pošto je supruga bila na porodiljnom, a osim toga zapsolena je u drugoj firmi, dok je Nerma nezaposlena. Shvatili smo da u Visokom i Bratuncu imamo velike površineneiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, mnogo voća. Cilj nam je bio da počnemo iskorištavati taj potencijal koji imamo. Tako smo se odlučili da počnemo prerađivati voće i povrće koje imamo i koje raste na našoj zemlji. Nismo mogli dozvoliti da zemlja zarasta, da propada voće koje su sadili naši očevi, djedovi… Npr. u Bratuncu imamo jabuke koje su stare i više od 80 godina, to su stare bosanske sorte jabuke koju je danas zaista teško pronaći na tržištu. Također imamo šljive takozvane “požegače” koje su još samo u istočnoj Bosni opstale, ta sorta izumire, a naše su stare i po 50 godina. Sada obnavljamo te voćnjake i nastojimo očuvati te sorte od izumiranja.

Od sokova do pinđura

Koje vrste sokova, pekmeza i džemova proizvodite?

U prvoj godini rada, za koju moram reći da je neka vrsta teške faze, proizveli smo sokove u kombinaciji zove, nane i limuna, te kombinaciju nane i limuna. Za te potrebe smo u Bratuncu posadili nanu, a jedan dio koristimo i samoniklu nanu. Pošto je dosta zapuštenog zemljišta kod nas, to je pogodno za rast zove pa smo je imali u izobilju. Pravili smo još sokove od višnje, kupine, aronije, jabuke, borovnice i drijenjka.

Samo dio asortimana

Pošto imamo malinjak u Visokom, pravili smo džemove od maline, ali i kupine i borovnice. S obzirom na to da nam prošle godine nije rodila šljiva u Bratuncu, nismo pravili džemove od šljive jer nismo htjeli to raditi od bilo koje šljive, želimo za to koristiti vlastitu šljivu. Osim toga, pravili smo ajvar, pinđur i jednu vrstu paradajz sosa, što je zapravo dodatak jelima, sa raznim začinima i što se pokazalo kao izuzetno dobar i tražen proizvod. Uskoro ćemo tržištu ponuditi i sok od cvekle, mrkve i jabuke u malim bocama, bez ikakvih vještačkih dodataka, jer želimo da to bude proizvod namijenjen samo za djecu. Poznato je koliko su mrkva i cvekla dobre namirnice i koliko doprinose zdravlju, tako da nam je cilj ponuditi ljudima zdravu alternativu udječijoj ishrani, jer, složićete se, mnogo je preparata za djecu koji su puni konzervanasa i raznih aditiva. Cvekla i mrkva su iz našeg organskog uzgoja i vjerujem da će to biti najkvaliteniji sok te vrste.

Imate li sopstevni proizvodni pogon? Koliko uposlenika imate?

Zapravo nemamo klasični pogon, jer kako rekoh, obrt je u kućnoj radinosti, a pošto je porodični posao, još se nismo prijavili kao uposleni. Naš pogon je skroman, sastavljen od mašina za mljevenje i cijeđenje voća i pasterizatora.

Dođu po jedno, kupe “ceker” proizvoda

Kolika je potražnja za proizvodima?

Još ne možemo govoriti o nekoj stabilnoj potražnji jer smo novi na tržištu i sve što smo do sada radili zapravo je izlazak na tržište, upoznavanje kupaca sa onim što nudimo i praćenje rekacija kupaca. No, proizveli smo oko 5.000 jedinica, i većina toga je prodata, tako da do novog ciklusa proizvodnje rasprodaćemo i ovo što nam je ostalo u zalihama. Ono na što smo ponosni, a to smo primjetili na sajmovima, ako je jedan kupac prvi dan kupio naš proizvod, naredni dan se vrati da kupi “ceker” proizvoda. Dakle, kupci koji probaju naše proizvode, uvijek nam se vraćaju. Smatramo to komplimentom i nekom vrstom podsticaja za budućnost.

Imate li određene kupce kojima nudite svoje proizvode?

Naša prodajna “baza” trenutno je Kakanj, tu smo prisutni u pet marketa, ADS i Tiron, zatim prisutni smo u Fojnici u jednom marketu, te u Sarajevu. U Visokom smo još u potrazi za prtnerom s kojim ćemo sarađivati, kao i u Zenici. Također, u potrazi smo za adekvatnim ugostiteljskim objektima s kojima možemo ostvariti saradnju u smislu plasmana sokova u malim bocama od 0,2 litra. Tu smo u pregovorima sa jednim cijenjenim restoranom u Sarajevu, pa ćemo vidjeti kakav će biti ishod.

Porodični posao

Kakva je prošla godina bila za Vaš posao?

Mislim da bolju godinu nismo mogli poželjeti jer smo odlučili napraviti prvi korak i napravili smo ga, izašli smo na tržište. Istina, malo smo griješili, malo lutali, ali sve smo to morali proći i naučiti da u novu sezonu uđemo spremniji. Nažalost, problem nam je bio taj što nam u Bratuncu nije rodilo voće zbog kasnog snijega i mraza, pa smo ostali uskraćeni za šljivu i domaću jabuku, ali to nije do nas i ne možemo to kontrolisati, tako da nema razloga ni da žalimo za tim.

Odakle nabavljate voće za proizvodnju?

Ono što mi ne proizvodimo kupimo od drugih naših proizvođača, kao što je npr. bio slučaj sa kupinom koju smo nabavili u Željeznom Polju. S druge strane, borovnicu smo brali u planini (kod Vareša), drijenjak u šumi oko Visokog, a aroniju smo kupili u Ilijašu.

Planova je puno, ali i strpljenja

Možete li nam ukratko objasniti kako izgleda jedan proces proizvodnje, recimo, sokova?

Proces je u principu jednostavan, pranje voća, mljevenje, cijeđenje i pasterizacija soka, te sipanje u staklenu ambalažu. Naš cilj je da nudimo čisti voćni sok, ako je to kupina, da bude samo kupina, a ne 50% jabuke, malo vode i malo kupine. Zbog gustoće soka dodajemo malo vode, u nekim slučajevima poput kupine, borovnice i aronije, ali to ne prelazi 10%, a u nekim slučajevima dodajemo i malo šećera, jer npr. drijenjak niko ne želi piti ako nije zaslađen jer je sam po sebi bljutav. Radimo na način da proizvodimo samo u sezoni, jer nemamo hladnjaču u kojoj bismo mogli skladištiti voće tokom cijele godine.

Imate li neke, već određene planove za tekuću godinu, i skoriju budućnost?

Plan koji već realiziramo je nabavka nove opreme, boljih mašina koje su nam potrebne za rad i kompletiranje proizvodne linije. S druge strane, plan nam je podizanje novih zasada voća, između ostalog kupine, ribizle itd. Također, planiramo podići i jedan plastenik za povrće, tako da ćemo se baviti i prodajom povrća iz plasteničkog uzgoja. Prošle godine smo posadili lavandu na dva duluma, pa ćemo, ako budemo mogli to finansirati, nabaviti destilator za eterična ulja.Eterična ulja su dugoročni plan, jer želimo u budućnosti više da se fokusiramo na to i da jednoga dana počnemo praviti parfeme. No, to je još daleko, ali smatramo da treba ići korak po korak, jer mi nemamo mogućnost da odmah uložimo 100.000 maraka ili milion, nego moramo pametno, korak po korak.Možda zvuči nadrealno, ali krenuli smo od nule, sa ulaganjima od nekoliko hiljada maraka, a cilj nam je da izrastemo u respektabilnog proizvođača u dvije kategorije proizvoda prehrambeni i kozmetički, a sve zasnovano na našoj zemlji.

Naveli ste i da proizvodite dodatke jelima. Koje dodatke konkretno proizvodite?

Dodatak jelima koji smo proizveli je zapravo paradajz sos sa kombinacijom začina, koji se koristi kao dodatak  varivima, tjesteninama, za razne sosove u kulinarstvu. Prezadovoljni smo kvalitetom tog proizvoda  reakcijama domaćica koje su ga probale. Ove godine u planu nam je da i taj segment dodataka jelima obogatimo sa novim proizvodim, odnosno novim kombinacijama.

Sve što zarade, ulože u proizvodnju

Može li se od ovog posla solidno živjeti?

Da budem iskren, još nismo na nivou da možemo da živimo od ovoga posla, jer tek smo na početku, sve što zaradimo ulažemo dalje u proizvodnju. No, doći će i to vrijeme da se može živjeti lijepo od tog posla, ali treba imati strpljenja do tada. Bitno je ne posustajati i biti obeshrabren ako ne ide odmah onako kako je čovjek zamislio.

Nailazite li na neke poteškoće ?

Naravno, poteškoća ima, ali upornošću se sve savlada. Ja često za sebe kažem da još nisam ni mala firma, nego mikro proizvođač. Kao takav, nemam iste uslove kao velike firme, firme iza kojih stoji veliki kapital, logistika itd. Npr. kada ste velika firma nemate problem da uđete u neku prodavnicu, dok ja imam, od mene se traži da imam najmanje uslove kao Coca Cola. Tako da ja najčešće nailazim na zatvorena vrata, ali ako pokucam 50 vrata, jedna se barem otvore. Hoću da kažem to, da nema razumijevanja od trgovaca prema malim proizvođačima u smislu da nam pomognu tek toliko da probaju naše proizvode staviti na police.

U sok ne ide više od 10% vode

Imao sam jedan slučaj, riječ je o jednom restoranu, ponudio sam svoje proizvode i vlasnik mi kaže ovako: “Šta ja dobijam time što stavim tvoje proizvode u ponudu? Firma xy mi je dala suncobrane, firma xx frižider, šta ćeš mi ti dati?” Rekao sam mu da mi je malo komplikovano proizvesti frižider, ali mu mogu pomoći jedino da ga napuni. Naravno, od saradnje nije bilo ništa. Ali pokazuje kako stvari stoje. Da ne govorim o tome koliko je bilo slučajeva da restorani “ne smiju” uzeti moj sok zato što im je firma xx dala frižider i mogu samo prodavati sokove od te firme. Firme xy i xx su globalni ili regionalni lideri u poslovima kojim se bave.

Rekli ste da proizvodite pekmeze, sokove, džemove… Što je najzahtjevniji proces proizvodnje?

Mislim da ništa nije pretjerano zahtjevno, zapravo, može biti zahtjevno u smislu da se čovjek umori dok to radi, ali kada na kraju dobijete rezultat, to uzbuđenje je neprocijenjivo. Znate, kad svojim rukama posadite biljku, pa je njegujete mjesecima, uberete plod od nje, i svojim rukama od toga napravite nešto, e to je neizrecivo lijep osjećaj.

Prokomentirajte sve češći odlazak mladih iz BiH. Mislite li da je u poljoprivredi budućnost BiH?

Više od pola svoga života sam bio izbjeglica, proveo godine potucajući se tamo-ovamo, ali naučio sam jednu stvar, čovjek jednom mora stati i reći ovdje sam, ovdje ostajem, i ovdje se borim. Logika je jednostavna, ako ću se već boriti, radije biram da se borim u svojoj zemlji, na svojoj očevini, sa svojim narodom, za svoju zemlju, za svoje potomke. Istina, Njemačka bi mi više platila da se za nju borim, ali tamo ću biti samo još jedan stranac, još jedan plaćenik, još jedan paćenik za domovinom. Mi možemo napraviti bolju zemlju za nas i naše potomke, ali ne možemo čekati, moramo ustati i boriti se. Svako na svoj način. Moj način je da iskoristim potencijal obradive zemlje, da proizvodim hranu. Mislim da je to moja budućnost. Toj je moj način da svoju zemlju i svoj mali svijet učinim boljim. Svako nosi u sebi nešto čime može uljepšati svijet, samo to treba ispoljiti, truditi se i raditi, ako ničim drugim, svijet se može uljepšati i osmijehom. Ne volim priče kako nema perspektive za mlade, mislim da je itekako ima, samo je pitanje hoćemo li persepktivu potražiti težim ili lakšim putem, lakši put je onaj preko granice, a teži je stati i boriti se. Moj izbor je teži.

Foto: Facebook/Zlatna kap 

143 thoughts on “Jakub Salkić: Ako ću se već boriti, radije biram da se borim u svojoj zemlji, na svojoj očevini, sa svojim narodom, za svoju zemlju

 • 10/10/2022 at 1:55 pm
  Permalink

  I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to create the sort of excellent informative web site.

  Reply
 • 23/11/2022 at 7:12 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your fantastic writing due to this problem.

  Reply
 • 28/12/2022 at 1:59 am
  Permalink

  This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  Reply
 • 01/01/2023 at 12:48 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There's a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your magnificent writing due to this problem.

  Reply
 • 12/04/2023 at 6:10 am
  Permalink

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My website is in the exact same area of interest as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!

  Reply
 • 13/04/2023 at 2:29 pm
  Permalink

  Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all important infos. I would like to see extra posts like this.

  Reply
 • 13/04/2023 at 7:06 pm
  Permalink

  Some truly wonderful content on this web site, thanks for contribution. “He that falls in love with himself will have no rivals.” by Benjamin Franklin.

  Reply
 • 14/04/2023 at 5:04 am
  Permalink

  Great ? I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

  Reply
 • 15/04/2023 at 5:29 am
  Permalink

  I have been checking out some of your articles and i must say nice stuff. I will make sure to bookmark your site.

  Reply
 • 18/04/2023 at 7:48 pm
  Permalink

  Thanks for your article. It's very unfortunate that over the last ten years, the travel industry has already been able to to fight terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, plus the first ever entire global economic depression. Through all this the industry has proven to be strong, resilient along with dynamic, discovering new ways to deal with hardship. There are usually fresh issues and the opportunity to which the sector must once more adapt and respond.

  Reply
 • 19/04/2023 at 1:25 pm
  Permalink

  There are some fascinating time limits on this article however I don?t know if I see all of them middle to heart. There's some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as well

  Reply
 • 20/04/2023 at 9:02 am
  Permalink

  Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

  Reply
 • 23/04/2023 at 4:45 am
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I'm looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply
 • 23/04/2023 at 6:59 am
  Permalink

  Howdy! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

  Reply
 • 24/04/2023 at 2:28 pm
  Permalink

  We are the Worlds Largest Cannabis Seedbank with over 100,000 marijuana seed strains in stock.

  Reply
 • 30/04/2023 at 10:10 am
  Permalink

  Excellent weblog right here! Also your web site a lot up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate link for your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • 04/05/2023 at 2:14 am
  Permalink

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a weblog web site? The account aided me a acceptable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast provided vivid clear idea

  Reply
 • 06/05/2023 at 3:42 am
  Permalink

  I intended to put you one very little word to finally thank you so much once again for your precious advice you have featured here. It has been unbelievably open-handed of you to present unhampered all that a few people might have supplied for an ebook to generate some cash for themselves, and in particular given that you might have tried it if you ever wanted. These tricks also served like the easy way to realize that someone else have similar zeal like my very own to know way more concerning this condition. I think there are millions of more pleasant periods up front for folks who discover your blog post.

  Reply
 • 13/05/2023 at 4:01 pm
  Permalink

  whoah this blog is wonderful i love reading your posts. Keep up the good work! You know, a lot of people are hunting around for this info, you could aid them greatly.

  Reply
 • 15/05/2023 at 7:42 am
  Permalink

  Thanks for your article on the traveling industry. I will also like to include that if your senior taking into account traveling, its absolutely imperative that you buy travel cover for retirees. When traveling, retirees are at biggest risk being in need of a health-related emergency. Receiving the right insurance package for your age group can look after your health and give you peace of mind.

  Reply
 • 15/05/2023 at 11:22 pm
  Permalink

  I believe that avoiding refined foods will be the first step in order to lose weight. They could taste good, but ready-made foods contain very little nutritional value, making you take more just to have enough power to get with the day. In case you are constantly taking in these foods, transitioning to grain and other complex carbohydrates will assist you to have more vigor while consuming less. Interesting blog post.

  Reply
 • 20/05/2023 at 9:22 am
  Permalink

  There are some interesting time limits in this article however I don?t know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as effectively

  Reply
 • 27/05/2023 at 8:58 pm
  Permalink

  One thing I've noticed is that often there are plenty of fallacies regarding the financial institutions intentions while talking about home foreclosure. One fairy tale in particular is the bank prefers to have your house. The financial institution wants your hard earned money, not the home. They want the funds they loaned you together with interest. Keeping away from the bank will draw a new foreclosed final result. Thanks for your posting.

  Reply
 • 04/06/2023 at 7:53 pm
  Permalink

  I have been examinating out a few of your stories and it's pretty clever stuff. I will definitely bookmark your blog.

  Reply
 • 06/06/2023 at 9:47 am
  Permalink

  Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

  Reply
 • 08/06/2023 at 7:26 pm
  Permalink

  Thanks for your post. One other thing is that often individual American states have their own personal laws in which affect people, which makes it very, very hard for the our lawmakers to come up with a different set of rules concerning home foreclosure on home owners. The problem is that every state possesses own regulations which may have interaction in an undesirable manner when it comes to foreclosure guidelines.

  Reply
 • 09/06/2023 at 6:05 am
  Permalink

  Hello there I am so happy I found your blog, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don't have time to read through it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

  Reply
 • 09/06/2023 at 5:56 pm
  Permalink

  Hello! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to protect against hackers?

  Reply
 • 09/06/2023 at 9:15 pm
  Permalink

  I believe that avoiding highly processed foods is the first step for you to lose weight. They will taste good, but processed foods contain very little nutritional value, making you consume more just to have enough strength to get with the day. If you are constantly taking in these foods, converting to whole grains and other complex carbohydrates will assist you to have more electricity while ingesting less. Interesting blog post.

  Reply
 • 10/06/2023 at 7:05 am
  Permalink

  I?m impressed, I need to say. Actually hardly ever do I encounter a blog that?s both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is one thing that not enough persons are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my seek for something referring to this.

  Reply
 • 10/06/2023 at 4:14 pm
  Permalink

  A few things i have seen in terms of pc memory is there are features such as SDRAM, DDR and so forth, that must match up the specific features of the motherboard. If the pc's motherboard is kind of current and there are no os issues, changing the memory literally will take under sixty minutes. It's one of many easiest pc upgrade types of procedures one can imagine. Thanks for spreading your ideas.

  Reply
 • 11/06/2023 at 10:20 am
  Permalink

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Internet explorer. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  Reply
 • 11/06/2023 at 4:11 pm
  Permalink

  Hey very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also?I'm happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Reply
 • 13/06/2023 at 6:02 pm
  Permalink

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

  Reply
 • 13/06/2023 at 11:11 pm
  Permalink

  I am no longer positive where you are getting your information, but great topic. I must spend a while finding out much more or working out more. Thank you for fantastic info I was looking for this information for my mission.

  Reply
 • 15/06/2023 at 12:13 am
  Permalink

  Thanks for the ideas you talk about through this blog. In addition, many young women who seem to become pregnant never even try and get health care insurance because they dread they might not qualify. Although a lot of states right now require that insurers produce coverage regardless of pre-existing conditions. Prices on these kind of guaranteed options are usually larger, but when taking into consideration the high cost of medical care bills it may be a safer way to go to protect the financial future.

  Reply
 • 15/06/2023 at 11:20 pm
  Permalink

  I?ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i am satisfied to express that I've a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much indubitably will make sure to do not omit this website and provides it a look on a constant basis.

  Reply
 • 17/06/2023 at 9:59 am
  Permalink

  Hello, Neat post. There is an issue along with your web site in web explorer, would check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a good part of people will miss your wonderful writing due to this problem.

  Reply
 • 17/06/2023 at 10:31 pm
  Permalink

  At this time it sounds like Movable Type is the best blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog?

  Reply
 • 22/06/2023 at 4:06 am
  Permalink

  I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web smart so I'm not 100 positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

  Reply
 • 22/06/2023 at 7:29 pm
  Permalink

  An added important area is that if you are a senior citizen, travel insurance regarding pensioners is something you should make sure you really think about. The more aged you are, greater at risk you happen to be for permitting something terrible happen to you while in foreign countries. If you are not covered by quite a few comprehensive insurance plan, you could have quite a few serious problems. Thanks for discussing your suggestions on this web blog.

  Reply
 • 25/06/2023 at 2:30 am
  Permalink

  It is really a nice and helpful piece of information. I?m happy that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • 26/06/2023 at 2:22 am
  Permalink

  My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post's to be what precisely I'm looking for. can you offer guest writers to write content for you? I wouldn't mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here. Again, awesome blog!

  Reply
 • 28/06/2023 at 5:16 pm
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • 02/07/2023 at 12:32 pm
  Permalink

  When I originally left a comment I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a
  comment is added I receive four emails with the exact same comment.
  Is there a means you are able to remove me from that service?
  Appreciate it!

  Reply
 • 03/07/2023 at 7:47 pm
  Permalink

  Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I've subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • 04/07/2023 at 1:34 pm
  Permalink

  I'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it?s rare to see a great blog like this one nowadays..

  Reply
 • 04/07/2023 at 2:03 pm
  Permalink

  Thanks for this excellent article. One other thing is that a lot of digital cameras can come equipped with a zoom lens that permits more or less of a scene to get included by simply ‘zooming’ in and out. These kind of changes in {focus|focusing|concentration|target|the a**** length are generally reflected within the viewfinder and on huge display screen right on the back of the camera.

  Reply
 • 05/07/2023 at 9:01 pm
  Permalink

  Fantastic site. Lots of helpful information here. I am sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks on your effort!

  Reply
 • 06/07/2023 at 10:44 pm
  Permalink

  It?s in point of fact a nice and useful piece of information. I am happy that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • 06/07/2023 at 11:50 pm
  Permalink

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Firefox. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Many thanks

  Reply
 • 08/07/2023 at 3:39 pm
  Permalink

  My spouse and I stumbled over here different web page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page for a second time.

  Reply
 • 11/07/2023 at 11:37 am
  Permalink

  I have noticed that in digital camera models, unique detectors help to {focus|concentrate|maintain focus|target|a**** automatically. The actual sensors regarding some digital cameras change in in the area of contrast, while others start using a beam associated with infra-red (IR) light, specially in low lighting. Higher specs cameras at times use a mixture of both techniques and might have Face Priority AF where the digital camera can ‘See’ some sort of face and focus only in that. Thanks for sharing your notions on this web site.

  Reply
 • 12/07/2023 at 7:50 pm
  Permalink

  I do not even know the way I stopped up here, however I thought this post used to be great. I do not know who you might be but certainly you are going to a well-known blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • 13/07/2023 at 2:59 pm
  Permalink

  Thanks for expressing your ideas listed here. The other issue is that each time a problem appears with a laptop motherboard, individuals should not take the risk with repairing the item themselves because if it is not done right it can lead to permanent damage to an entire laptop. It is usually safe just to approach any dealer of the laptop for the repair of that motherboard. They will have technicians who have an expertise in dealing with pc motherboard issues and can have the right diagnosis and undertake repairs.

  Reply
 • 13/07/2023 at 6:25 pm
  Permalink

  Howdy, I do believe your web site might be having browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it's got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent site.

  Reply
 • 13/07/2023 at 9:29 pm
  Permalink

  This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I've shared your web site in my social networks!

  Reply
 • 14/07/2023 at 6:14 pm
  Permalink

  Hiya, I'm really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this site, I'll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  Reply
 • 15/07/2023 at 7:37 pm
  Permalink

  whoah this weblog is magnificent i like studying your posts. Stay up the good paintings! You recognize, many persons are searching around for this information, you can help them greatly.

  Reply
 • 16/07/2023 at 1:11 pm
  Permalink

  I'm really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

  Reply
 • 19/07/2023 at 2:57 am
  Permalink

  Spot on with this write-up, I seriously believe that this amazing site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the advice!

  Reply
 • 19/07/2023 at 8:33 am
  Permalink

  Thanks , I have just been searching for info about this subject for a long time and yours is the greatest I have discovered so far. But, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the source?

  Reply
 • 20/07/2023 at 6:38 pm
  Permalink

  Thanks for your article. I also think that laptop computers are getting to be more and more popular currently, and now are sometimes the only form of computer employed in a household. The reason is that at the same time that they're becoming more and more economical, their working power keeps growing to the point where these are as robust as pc's through just a few in years past.

  Reply
 • 21/07/2023 at 6:13 pm
  Permalink

  The very next time I read a blog, I hope that it won't fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, but I truly thought you would have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you could fix if you weren't too busy seeking attention.

  Reply
 • 22/07/2023 at 7:36 am
  Permalink

  Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  Reply
 • 23/07/2023 at 9:30 am
  Permalink

  Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you're a great author.I will make certain to bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • 24/07/2023 at 3:27 pm
  Permalink

  Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great written and come with almost all significant infos. I?d like to peer more posts like this .

  Reply
 • 25/07/2023 at 11:37 am
  Permalink

  I savour, cause I found just what I was having a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Reply
 • 25/07/2023 at 1:54 pm
  Permalink

  Howdy! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

  Reply
 • 27/07/2023 at 6:32 am
  Permalink

  Good day! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently.

  Reply
 • 29/07/2023 at 7:43 am
  Permalink

  An impressive share! I've just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little research on this. And he actually bought me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your web site.

  Reply
 • 30/07/2023 at 4:36 am
  Permalink

  This is the right webpage for everyone who really wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for ages. Wonderful stuff, just wonderful.

  Reply
 • 31/07/2023 at 10:53 am
  Permalink

  Thanks a lot for the helpful content. It is also my belief that mesothelioma has an incredibly long latency time period, which means that warning signs of the disease might not exactly emerge until finally 30 to 50 years after the first exposure to asbestos fiber. Pleural mesothelioma, that is the most common type and has effects on the area about the lungs, may cause shortness of breath, torso pains, as well as a persistent coughing, which may lead to coughing up blood vessels.

  Reply
 • 31/07/2023 at 11:10 am
  Permalink

  Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all important infos. I?d like to see more posts like this.

  Reply
 • 31/07/2023 at 7:25 pm
  Permalink

  I used to be able to find good information from your blog articles.

  Reply
 • 01/08/2023 at 12:25 am
  Permalink

  Thanks for your posting. I would also love to say this that the first thing you will need to perform is determine whether you really need credit repair. To do that you need to get your hands on a copy of your credit report. That should never be difficult, because the government necessitates that you are allowed to be issued one totally free copy of the credit report annually. You just have to inquire the right persons. You can either look at website owned by the Federal Trade Commission or even contact one of the leading credit agencies straight.

  Reply
 • 03/08/2023 at 9:15 am
  Permalink

  After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Many thanks.

  Reply
 • 07/08/2023 at 3:00 pm
  Permalink

  Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read through articles from other authors and use something from other sites.

  Reply
 • 08/08/2023 at 6:02 am
  Permalink

  One thing is that if you find yourself searching for a student loan you may find that you will need a co-signer. There are many conditions where this is correct because you might find that you do not employ a past credit rating so the loan provider will require that you've got someone cosign the money for you. Thanks for your post.

  Reply
 • 09/08/2023 at 9:08 pm
  Permalink

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

  Reply
 • 12/08/2023 at 2:27 pm
  Permalink

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • 12/08/2023 at 7:06 pm
  Permalink

  This is a topic that's close to my heart… Take care! Where are your contact details though?

  Reply
 • 13/08/2023 at 4:42 pm
  Permalink

  Thanks for your write-up. One other thing is that if you are selling your property yourself, one of the problems you need to be aware of upfront is just how to deal with home inspection reviews. As a FSBO seller, the key towards successfully switching your property as well as saving money with real estate agent income is know-how. The more you know, the smoother your sales effort are going to be. One area in which this is particularly essential is home inspections.

  Reply
 • 14/08/2023 at 8:19 pm
  Permalink

  Thanks for sharing your ideas. A very important factor is that individuals have a choice between federal government student loan plus a private student loan where it is easier to decide on student loan online debt consolidation than through the federal student loan.

  Reply
 • 15/08/2023 at 4:10 am
  Permalink

  May I simply say what a comfort to find somebody that truly knows what they are discussing on the web. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular because you most certainly have the gift.

  Reply
 • 15/08/2023 at 8:16 am
  Permalink

  I?m impressed, I need to say. Actually not often do I encounter a weblog that?s both educative and entertaining, and let me inform you, you might have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the issue is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I'm very completely satisfied that I stumbled across this in my search for one thing relating to this.

  Reply
 • 15/08/2023 at 6:47 pm
  Permalink

  fantastic post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I'm sure, you have a huge readers’ base already!

  Reply
 • 15/08/2023 at 8:05 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I've really enjoyed browsing your blog posts. After all I?ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • 16/08/2023 at 1:04 pm
  Permalink

  My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  Reply
 • 17/08/2023 at 6:19 pm
  Permalink

  Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Many thanks!

  Reply
 • 18/08/2023 at 3:39 pm
  Permalink

  Thanks for the something totally new you have unveiled in your short article. One thing I'd prefer to touch upon is that FSBO relationships are built eventually. By releasing yourself to owners the first few days their FSBO will be announced, ahead of masses begin calling on Monday, you produce a good network. By sending them instruments, educational materials, free reports, and forms, you become a good ally. By taking a personal interest in them along with their circumstances, you build a solid link that, many times, pays off in the event the owners opt with an adviser they know in addition to trust – preferably you actually.

  Reply
 • 19/08/2023 at 7:08 pm
  Permalink

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be at the internet the simplest thing to bear in mind of. I say to you, I certainly get irked while other folks consider issues that they just don't recognise about. You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing without having side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

  Reply
 • 22/08/2023 at 9:09 am
  Permalink

  I was just searching for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what's the lack of Google strategy that don't rank this kind of informative sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

  Reply
 • 23/08/2023 at 4:59 am
  Permalink

  You actually make it appear so easy together with your presentation but I in finding this topic to be really something which I believe I might never understand. It seems too complex and extremely wide for me. I am looking ahead to your next post, I?ll try to get the dangle of it!

  Reply
 • 23/08/2023 at 6:53 pm
  Permalink

  magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am confident, you've a huge readers’ base already!

  Reply
 • 23/08/2023 at 9:31 pm
  Permalink

  Very efficiently written story. It will be valuable to anyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – can'r wait to read more posts.

  Reply
 • 24/08/2023 at 5:06 pm
  Permalink

  Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • 24/08/2023 at 7:53 pm
  Permalink

  Very good article! We will be linking to this particularly great post on our website. Keep up the great writing.

  Reply
 • 25/08/2023 at 12:45 pm
  Permalink

  magnificent points altogether, you just gained a brand new reader. What would you suggest about your post that you made some days ago? Any positive?

  Reply
 • 25/08/2023 at 1:01 pm
  Permalink

  Hello there! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely happy I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!

  Reply
 • 29/08/2023 at 6:11 am
  Permalink

  Normally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice post.

  Reply
 • 29/08/2023 at 12:04 pm
  Permalink

  Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

  Reply
 • 30/08/2023 at 7:26 pm
  Permalink

  That is the suitable weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You realize a lot its virtually exhausting to argue with you (not that I actually would need?HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just great!

  Reply
 • 31/08/2023 at 4:58 am
  Permalink

  Thank you, I've recently been searching for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  Reply
 • 02/09/2023 at 6:33 pm
  Permalink

  Great blog you've got here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days. I honestly appreciate people like you! Take care!!

  Reply
 • 02/09/2023 at 9:01 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my site so i came to ?return the favor?.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • 04/09/2023 at 12:30 pm
  Permalink

  This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Thanks a lot!

  Reply
 • 04/09/2023 at 9:12 pm
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all people you actually understand what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my website =). We can have a link trade arrangement among us!

  Reply
 • 05/09/2023 at 3:13 am
  Permalink

  I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Exceptional work!

  Reply
 • 05/09/2023 at 10:18 pm
  Permalink

  We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have performed a formidable activity and our entire community shall be grateful to you.

  Reply
 • 07/09/2023 at 12:42 pm
  Permalink

  Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

  Reply
 • 11/09/2023 at 3:48 am
  Permalink

  A fascinating discussion is worth comment. I do think that you need to write more on this issue, it may not be a taboo subject but typically people don't speak about such issues. To the next! Kind regards.

  Reply
 • 11/09/2023 at 7:37 am
  Permalink

  Spot on with this write-up, I absolutely believe this website needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the information.

  Reply
 • 12/09/2023 at 7:45 pm
  Permalink

  Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to shoot you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

  Reply
 • 16/09/2023 at 8:22 am
  Permalink

  Hello, I do believe your web site could be having browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that, fantastic site.

  Reply
 • 17/09/2023 at 1:02 pm
  Permalink

  What I have generally told people today is that while searching for a good internet electronics retail store, there are a few issues that you have to take into account. First and foremost, you should really make sure to locate a reputable and reliable store that has gotten great critiques and scores from other consumers and industry professionals. This will make sure that you are dealing with a well-known store that can offer good assistance and assistance to the patrons. Thanks for sharing your notions on this site.

  Reply
 • 19/09/2023 at 11:37 pm
  Permalink

  Nice post. I be taught one thing more challenging on different blogs everyday. It's going to all the time be stimulating to read content material from different writers and apply a bit one thing from their store. I?d desire to make use of some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll provide you with a link in your web blog. Thanks for sharing.

  Reply
 • 20/09/2023 at 4:30 am
  Permalink

  Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Many thanks for sharing!

  Reply
 • 21/09/2023 at 2:30 am
  Permalink

  I have observed that in the world the present day, video games are classified as the latest popularity with kids of all ages. Occasionally it may be unattainable to drag your family away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are many educational gaming activities for kids. Interesting post.

  Reply
 • 22/09/2023 at 4:51 am
  Permalink

  Everything is very open with a really clear description of the issues. It was really informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing.

  Reply
 • 22/09/2023 at 7:14 pm
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Reply
 • 24/09/2023 at 7:44 am
  Permalink

  Admiring the time and energy you put into your website and detailed information you provide. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed information. Excellent read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.

  Reply
 • 25/09/2023 at 12:45 pm
  Permalink

  In these days of austerity and also relative stress and anxiety about having debt, many individuals balk about the idea of utilizing a credit card to make acquisition of merchandise or maybe pay for a holiday, preferring, instead just to rely on this tried plus trusted method of making settlement – hard cash. However, if you've got the cash there to make the purchase in whole, then, paradoxically, that's the best time to be able to use the cards for several factors.

  Reply
 • 25/09/2023 at 7:49 pm
  Permalink

  I needed to thank you for this very good read!! I absolutely loved every little bit of it. I have got you bookmarked to check out new things you post…

  Reply
 • 26/09/2023 at 7:01 pm
  Permalink

  This excellent website truly has all the information I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  Reply
 • 27/09/2023 at 2:48 am
  Permalink

  Howdy! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

  Reply
 • 27/09/2023 at 4:42 pm
  Permalink

  I wanted to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I have got you book-marked to check out new things you post…

  Reply
 • 28/09/2023 at 6:36 pm
  Permalink

  Another issue is that video games are normally serious anyway with the major focus on studying rather than amusement. Although, there is an entertainment feature to keep your sons or daughters engaged, every single game is generally designed to work on a specific experience or program, such as math or scientific research. Thanks for your post.

  Reply
 • 29/09/2023 at 6:54 am
  Permalink

  hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that's you! Looking forward to see you.

  Reply
 • 29/09/2023 at 8:02 pm
  Permalink

  It’s nearly impossible to find well-informed people about this subject, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *