Kapeli: Hrvatska od danas turistički diše

Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli izjavio je danas da je okolnim zemljama poslata poruka da je Hrvatska počela da funkcioniše kao turistička destinacija, bez obzira na sve mjere koje postoje usljed korona virusa.

“Vrlo je jasna stvar – može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i napolju. Može se uzeti brod u najam i otići na nekakvo jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički”, rekao je ministar na HRT-u.

Dodao je kako je ova sjedmica eksperimentalna i da će se vidjeti kako sve funkcioniše.

U udruženju hotelijera HGK predviđaju da će veće hotelske firme otvoriti otprilike jedan do dva od mogućih deset hotela, dok ostali čekaju potpunu oslobađanje poslovanja.

Agencije i hoteli su prije epidemije virusa korona uzimali rezervacije – i novac koji dolazi s njima. Taj novac su dijelom potrošili za pripremu sezone i sada bi ga trebalo vratiti.

Radi se o oko 200-220 miliona evra.

Ministar kaže da taj novac mora da bude vraćen i da država neće garantovati za povraćaj novca od vaučera.

“U Hrvatskoj se izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vaučera umjesto povrata putnicima za paket-aranžmane, u trajanju 180 dana”, naveo je Kapeli.

Govoreći o otkazivanju rezervacija, ministar kaže da je maj potpuo izgubljen za turizam, a većinom je, kaže, izgubljen i jun.

“Prihode računamo između 25 i 30 posto. Prošle godine smo, s domaćim tržištem, ostvarili negdje oko 20 milijardi evra. Mi smo radili sve ankete, tj. procjene. Radili smo procjenu 60-90 posto gubitaka. Mislim da bismo mogli odraditi negdje između 25 i 30 posto. Prva tri mjeseca nije sve izgubljeno, ali jedan veći dio je izgubljen”, rekao je Kapeli.

Najbitniji su, ističe, juli, avgust i septembar, kada se ostvaruje 63 odsto prometa u tuizmu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *