Kinezi preuzimaju površinu za Blok 7 u Tuzli: Gradnju počinju nakon dobijanja dozvola

Pripremi radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli su u završnoj fazi, a kako saznaje Klix.ba, u narednim danima će početi sukcesivna predaja gradilišta kineskim partnerima koji su zaduženi za formiranje ovog termoenergetskog objekta.

Grupa inžinjera iz Kine stigla je početkom augusta u Bosnu i Hercegovinu, nakon čega su intenzivirane sve zajedničke aktivnosti između inozemnih partnera i Elektroprivrede BiH vezano za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Kako saznaje Klix.ba, domaći konzorcij kompanija iz naše zemlje već završava svoje pripremne radove, a gradilište će uskoro biti predato stranim partnerima.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić za Klix.ba je kazao da aktivnosti na izgradnji bloka zasad teku u skladu sa predviđenim dinamičkim planovima, obim aktivnosti se povećava iz dana u dan, a očekivanja su da će sve biti završeno do početka novembra ove godine.

Kako je naglasio, prostor za izgradnju bloka je pripremljen i spreman za sukcesivnu predaju kineskom izvođaču, osnovni dijelovi baznog dizajna su usaglašeni, a ostvaruju se i pretpostavke za izradu glavnog projekta.

“U narednim danima Elektroprivreda BiH započet će sukcesivnu predaju gradilišta kineskim partnerima, kako bi se mogla izvršiti njihova moblizacija za potrebe izgradnje bloka. Pripremni radovi koji su dio obaveze Elektroprivrede BiH i koje izvodi domaći izvođač privode se kraju. Trenutno se osiguravaju infrastrukturni priključci gradilišta kako bi izgradnja mogla nesmetano da se odvija. Paralelno s tim radi se bazni dizajn projekta koji je osnova za izradu glavnog projekta”, kazao nam je Salkić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Kineski izvođač će nakon ulaska na gradiliše početi vlastitu mobilizaciju i pokrenuti aktivnosti na ispitnim aktivnostima, mjerenjima i stvaranju uslova za dolazak radnika na gradilište.

“Elektroprivreda BiH je ispunila sve obaveze i u skladu s tim izdala Obavijest o početku realizacije projekta kineskim partnerima, temeljem čega su počeli teći rokovi za realizaciju projekta. Krajem juna uplaćen je avans EPC izvođaču čime je ispunjena i posljednja obaveza Elektroprivrede BiH vezana za početak realizacije projekta”, naglasio je Salkić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Prvi dio posla, prema riječima našeg sagovornika, odnosit će sa na projektovanje, izradu glavnog projekta i dobivanje dozvola za gradnju, nakon čega će uslijediti izgradnja bloka. U tom vremenu kineski izvođač će uraditi potrebnu infrastrukturu za gradnju bloka te izvršiti sva ispitivanja u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Termoenergetski objekt u Tuzli će graditi kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking i Gedi – Guandong Electric Power Design Institute, a dolasku stručnjaka iz Pekinga, prethodili su intenzivni radovi na pripremi terena površine 270 hektara.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Vrijednost pripremnih radova je 18,9 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij, koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

S druge strane, realizacija izgradnje Bloka 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, planirana je 56 mjeseci, a učestvovat će okvirno hiljadu radnika. Cjelokupan posao je ugovoren po principu “ključ u ruke”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *