Ko je bio Qassem Soleimani, čelnik iranskih elitnih jedinica Quds?

Soleimani je postao poznat kao jedan od čelnika Revolucionarne garde, ali i zbog uloge u borbama u Siriji i Iraku.

 

General Qassem Soleimani, čelnik jedinica Quds Iranske revolucionarne garde (IRGC), ubijen je rano u petak u američkom zračnom udaru na Međunarodni aerodrom u Bagdadu. U udaru je poginulo još šestero ljudi.

Soleimani je postao poznat u Iranu i u inostranstvu kao čelnik stranog ogranka Revolucionarne garde i zbog njegove uloge u borbama u Siriji i Iraku.

On je bio ključan za širenje iranskog utjecaja na Bliskom istoku, koji su pokušali ograničiti Sjedinjene Američke Države i regionalni suparnici Teherana, Saudijska Arabija i Izrael.

Podrška Assadu

Soleimanijeve jedinice Quds, zadužene za provođenje operacija izvan iranskih granica, pružile su snažnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu kada se činilo da je blizu poraza u građanskom ratu koji se vodi od 2011. godine.

Također su pomogle oružanim grupama da poraze grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Soleimani je postao čelnik IRGC-a 1998. i godinama nije skretao pažnju na sebe dok je jačao veze Irana sa Hezbollahom u Libanu, te sa Assadom u Siriji i sa šiitskim militantnim grupama u Iraku.

U ajatolahovom društvu

Proteklih godina se našao u žiži javnosti, kada se pojavljivao pored iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Alija Khameneija i drugih šiitskih čelnika.

Pod Soleimanijevim vodstvom, IRGC je znatno proširio svoje mogućnosti, postavši značajan utjecaj u obavještajnim, finansijskim i političkim sferama izvan iranskih granica.

Više puta su kružile glasine da je Soleimani poginuo, uključujući pad aviona 2006, u kojem su poginuli drugi vojni zvaničnici u sjeveroistočnom Iranu te nakon bombaškog napada 2012. u Damasku u kojem su ubijeni glavni pomoćnici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U novembru 2015. su kružile glasine da je Soleimani ubijen ili ozbiljno ranjen kada je prevodio jedinice lojalne Assadu tokom borbi oko sirijskog Halepa.

Izvedeno je više zračnih udara na baze IRGC-a u Siriji a u augustu je Izrael optužio te jedinice da planiraju “smrtonosne napade dronovima” te je dodato da su zračni udari te zemlje pokazali Teheranu da su njegove jedinice ranjive bilo gdje.

Ministar vanjskih poslova Izraela Katz je tada rekao da Izrael radi na “uništenju” Soleimanija, objavili su izraelski mediji.

U oktobru je Teheran saopćio da je zaustavio zavjeru izraelskih i arapskih agencija da ubiju Soleimanija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Tokom proteklih 20 godina preživio je više pokušaja atentata koje su provele agencije sa Zapada, te izraelske i arapske agencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *