Ko zapravo širi paniku i kome vjerovati? Vladi TK ili statistici?

Tuzlanskim kantonom se posljednjih dana širi panika o alarmantnoj situaciji usljed pandemije i TK se želi prikazati kao novo žarište. Vlada TK najavljuje potpuno zatvaranje, između ostalog, tvrdnjom da je situacija alarmantna. Pritom se ne iznose nikakvi podaci koji bi to potvrdili. A to uopće nije težak posao, potrebno je samo uporediti neke statističke podatke.

Prema službenim podacima, koje svakodnevno objavljuju nadležne službe i ministarstva, u Tuzlanskom kantonu do sada je zaraženo 3.81% njegovih stanovnika. To je niže od bosanskohercegovačkog prosjeka, koji iznosi nešto iznad 5%, koliki je približno i prosjek Federacije BiH.

Ako smrtnost računamo u odnosu na broj zaraženih, Tuzlanski kanton, u kojem je stopa smrtnosti 4.53%, u Bosni i Hercegovini po prosjeku je negdje u sredini.

Od Tuzlanskog kantona stoje lošije: Zeničko-dobojski kanton (9,27%), Srednjobosanski kanton (7,71%), Posavski kanton (6,08%), Unsko-sanski kanton (4,77%), kao i entitet Republika srpska (5,03%).

Ova statistika govori baš obrnuto od onoga što se želi predstaviti javnosti kako bi se proglasio lockdown i obravdao loš rad i pogubljenost Kriznog štaba Vlade TK i kako bi se građani proglasili neodgovornim i krivim.

Izvori:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti-vezane-za-koronu-virus/u-kantonu-sarajevo-195-novozarazenih-koronavirusom

http://mcp.gov.ba/publication/read/epidemioloska-slika-novo?pageId=3

https://www.covid-19.ba/?fbclid=IwAR32DubWY6l0xPJ6FzwaDvK_Hn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *