BiHTOP VIJEST

KOALICIONI PARTNERI NAKON SASTANKA: IZBORNI ZAKON I USTAVNI SUD DO KRAJA OKTOBRA

Koalicioni partneri na državnom nivou obratili su se javnosti nakon sastanka u Mostaru.

Koalicioni partneri na državnom nivou obratili su se javnosti nakon sastanka u Mostaru.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je kako je razgovor bio konstruktivan u prijateljskom okruženju.

  • Raspravili smo o 10 zakona koji stoje na dnevnom redu, od jednostavnih do komplikovanih. To su odluke koje trebaju da se nađu i usvoje na Vijeću ministara i kadrovska pitanja. Oko Izbornog zakona imamo jednu usaglašenost i uskoro će se naći na Vijeću ministara kao i o Sudu BiH, te sjedištu Suda. Imamo osam zakona, jer ima nekih od jednostavnih do Izbornog koji je komplikovan i gdje treba sve usvojiti. Također, tu je i Zakon o strancima u Ustavnom sudu BiH. To bi trebalo da bude najkasnije do kraja 10. mjeseca u parlamentarnoj proceduri. Naša radna tijela će ovo spremiti. Imamo i kadrovskih problema, a posebno smo imali razgovor o našim predstavnicima van BiH, tačnije kada je u pitanju vanjska politika, gdje smo vidjeli da “dva bošnjačka” člana vrijeđaju BiH. On je(Komšić) govorio u svoje ime na Generalnoj skupštini u UN-u. Trebamo to riješiti – poručio je.

Predstavnik Trojke, predsjednik SDP-a i premijer Federacije Nermin Nikšić naveo je kako se najlakše posvađati, te da su se danas tražila rješenja.

  • Imamo različite poglede oko nekih pitanja. Stručniji ljudi od nas će naći rješenja. Probat ćemo ispuniti što više uslova prema EU kako bismo tražili i od njih da nas ispoštuju, kako bi BiH imala priliku da pristupi predpristupnim fondovima. Ovdje nije u pitanju takmičenje ko će pobijediti. Ko god izgubi, gubi cijela BiH. Sve do sada je urađeno za interes građana BiH. Ustupci ne znače kapitulaciju. Iz cijele BiH odlaze ljudi. Politika koju vodimo daje neke rezultate – poručio je.


Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je dogovorena procedura i da je napravljen pomak.

  • Paket koji smo napravili je iz 14 prioriteta. Mi smo proveli nekoliko zakona. Uradili smo nešto u vezi Berlinskog procesa. Poredali smo Izborni zakon, a u vezi CIK-a, on je sumnjivo izabran. Nije se poštovao zakon. Mora se zakon izmijeniti. To pitanje potežemo. Mi u RS smatramo da je CIK sebi dao za pravo izbor rukovodstva u RS. Oni to nemaju pravo. Izmjena Izbornog zakona i izbor novih članova CIK-a je prioritet. Smatramo da u CIK treba biti uključen u Dom naroda. Bošnjaci smatraju da ne treba. Sud i Tužilastvo nemaju ustavni temelj. Formirani su od strane OHR. Imamo dogovor o tome da se treba formirati Apelaciono vijeće i to u Banjoj Luci. Bošnjaci smatraju da ne treba. Oko Ustavnog suda ima opstrukcija. Dostavili smo prijedloge iz RS-a i prijedlog HDZ-a, Bošnjaci nisu dostavili ništa. Trebaju sjesti svi i napraviti dokument. Mi iz RS smatramo da u ovom paketu sve trebamo usvojiti ili ništa. Atmosfera bi mogla biti obećavajuća. Oko Ustavnog suda, gospoda Bošnjaci misle da o tome ne treba razgovarati. Moramo da mijenjamo ponašanje na nivou BiH. Odlazak u Generalnu skupštinu i iznošenje ličnih stavova je rušenje države. Pitanje Ustava je teško za Bošnjake, ali moraćemo to riješiti – kazao je.

(E. Ahmetašević/M. Sultanović)

Hayat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *