Komšić o dogovoru trojke: Ako ide ANP, onda je OK

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor danas u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Najviše dilema otvorilo je pitanja NATO-a, koji i jeste bio najveći teret cijelog procesa uspostave vlasti. Dok srpski zvaničnici i RTRS slavodobitno tvrde da se „Godišnji nacionalni program BiH (ANP) za NATO uopće ne spominje u potpisanim principima“, predsjednik SDA Bakir Izetbegović priznaje da će se „nastaviti saradnja u definisanom okviru, ali da će biti jako usporeno naredne tri godine“.

Istovremeno, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sada tvrdi da „saradnja sa NATO-om nikada i nije bila sporna“!?

Ko je kome popustio?

Izetbegović je, pak, naglasio da je danas napravljen dobar politički okvir koji je trasirao šta ćemo raditi naredne tri, četiri godine i u njemu je faktični sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji.

„Očekujem da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definiranom okviru, nema nazad, to kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će biti jako usporeno naredne tri godine, ali bitno je zadržati trend i okvir, i raditi u okvirima koji su definirani ranijim dogovorima“, naveo je Izetbegović.

Najviše se očekivao stav Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer je upravo on vrlo jasno i principijelno uvjetovao formiranje Vijeća ministara BiH nastavkom NATO procesa.

O današnjem dogovoru Komšić za Radiosarajevo.ba kaže:

„Kako sam ja shvatio ovaj sporazum, dogovor je da idu NATO, odnosno ANP i mandatar. I ako je to tako, onda je sve OK“, kazao je Komšić.

Na konstataciju da je mnogo toga nejasno, jer stavovi lidera nisu precizni, Komšić je kazao:

„Za detalje morate pitati gospodina Izetbegovića! Ja danas nisam bio sa njima!“, zaključio je Komšić.

(Vijesti.ba / Radiosarajevo.ba)

2 thoughts on “Komšić o dogovoru trojke: Ako ide ANP, onda je OK

  • 23/11/2022 at 11:29 am
    Permalink

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *