Kongres SAD razmatrao rezoluciju o osudi zločina nad Bošnjacima

Mir je krhak na ovim prostorima i međunarodna zajednica mora nastaviti ulagati napore kako bi BiH ostala mirna zemlja, kazala kongresmenka Džonson

Predstavničkom domu američkog Kongresa jučer je predstavljena rezolucija koja nosi vrlo značajan naziv „Osuda genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine“. 

Sistemsko ubijanje

Rezoluciju pred državnim zastupnicima donjeg doma američkog Kongresa predstavila je kongresmenka Demokratske partije iz Teksasa Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson). Povodom toga, Džonson je izjavila da su nakon proglašenja nezavisnosti BiH od Jugoslavije snage bosanskih Srba, koje su se nazivale i Vojska RS, napale istočnu Bosnu s ciljem ujedinjenja i osiguranja etnički čistog srpskog teritorija.

– Tokom te borbe za kontrolu snage bosanskih Srba počinile su zločine etničkog čišćenja i sistemskog ubijanja nesrpskog stanovništva. Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka sistematski je pogubljeno u Srebrenici u julu 1995. godine – pojasnila je Džonson.

Dodala je da tokom svog rada u Kongresu imala priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih tokom rata, te da je čula njihove potresne priče.

– Kao dopredsjedavajuća kongresmenske grupe o BiH vidjela sam kako je ta zemlja prevladala mnoge prepreke i razvija se od proglašenja nezavisnosti. Iako je postignut značajan napredak, ostalo je još mnogo posla. Mir je krhak na ovim prostorima i međunarodna zajednica mora nastaviti ulagati napore kako bi BiH ostala mirna zemlja – istakla je Džonson.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *