GradacacIzdvojenoTK

Krajem aprila ili početkom maja liberalizacija restriktivnih mjera i naredbi u TK?!

Krajem mjeseca aprila ili  početkom maja mogla bi se očekivati postepena liberalizacija restriktivnih mjera i naredbi koje su izdate od strane kriznih štabova, mišljenja je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

‘Ukoliko situacija ostane ovakva kakva je trenutno možemo kazati da imamo pad koji se odnosi na sve manji broj oboljelih i sve veći broj oporavljenih to nam daje nadu da možemo kazati da epidemiološku situaciju možemo proglasiti povoljnom, odnosno stabilnom˝, kazala je Čolić.

Kako je istakla, sve zavisi od toga hoćemo li u toku naredne sedmice imati slučajeve pozitivnih testiranja kod penzionera jer im je bilo dozvoljeno kretanje da podignu penzije.

˝Važna nam je naredna sedmica da vidimo kakvo će biti stanje sa penzionerima koji su boravili vani kako bi podigli penzije. Vidjet ćemo koliko su poštovali mjere lične i opšte zaštite ili koliko nisu. Dakle, ukoliko bi naredne sedmice situacija ostala nepromijenjena ja očekujem da bismo već krajem ovog mjeseca ili s počeka maja mogli postepeno krenuti sa liberalizacijom ovih svih restriktivnih mjera koje su trenutno na snazi. Stav struke je da nije ni pametno odmah sve otvoriti i pustiti da radi. Mogle bi se otvoriti prodavnice ali uz mjeru poštovanja socijalnog kontakta i nošenja zaštitnih maski’,  naglasila je ministarstva zdravstva TK  i uputila apel građanima da se  strpe još nekih 15 dana, jer još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

(TIP)

26 thoughts on “Krajem aprila ili početkom maja liberalizacija restriktivnih mjera i naredbi u TK?!

Comments are closed.