Kulin ban je za HRT Hrvat, a bosančica je arvatica

SARAJEVO, (Patria) – Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. avgusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom.

Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, nego je Povelja bosanskog bana Kulina i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Ove historijske činjenice Hrvatska radio televizija jutros je u rubrici „Na današnji dan“, tačnije „Kalendar“ iskrivila.

Tako su u prilogu kazali da je ban Kulin hrvatskog porijekla, jer mu je otac bio ban Borić, a da je Povelja napisana arvaticom!

Inače, povelja Kulina bana je prvi poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, i kao takav zaslužuje pažnju kako jezikoslovaca, tako i historičara, ali i svih građana BiH. Njegova vrijednost za bosansku srednjovjekovnu historiju je nemjerljiva. To je prvi poznati dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara vladaru, tj. knezu, druge države.

Njen značaj ogleda se u dva područja: historiji bosanske državnosti i historiji bosanskog jezika.

Iz njenog sadržaja jasno se može uočiti činjenica da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara, mada o tome postoje dokazi i iz 10. stoljeća. To su kroz historiju prešućivali i pokušavali osporiti razni historičari, geografi, politolozi iz nekih okolnih zemalja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *