Latal: Odluka Bh. bloka nije baš kao Titovo “ne” Staljinu

Kao potencijalni glasač ove političke opcije želio bih da se počnu istinski boriti za multietničku Bosnu i Hercegovinu, ali ne u Sarajevu, ne u bošnjačkim kantonima i opštinama, već u Banjaluci, Livnu, Šujici, rekao je za N1 politički analitičar i regionalni urednik BIRN-a, Srećko Latal.

Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović, predsjednici stranaka koje čine Bh. blok, poručili su u utorak da neće koalirati sa Strankom demokratske akcije na federalnom i državnom nivou.

Latal je pozdravio odluku Bh. bloka, ali je bio i kritičan zbog “dobre atmosfere” na konferenciji za medije Komšića, Nikšića i Kojovića dok je, kako je istakao, pola države potopljeno.

“Iznenadila me fina atmosfera, sa mnogo smjeha i radosti u situaciji kada nam se zemlja suočava sa raspadom, kada nam je pola zemlje potopljeno, kada frtalj zemlje traži vize za Njemačku, Sloveniju itd”, istakao je gost N1 i dodao kako ne vidi neki historijski momenat u današnjoj odluci Bh. bloka.

“Neki ovaj momenat doživljavaju ozbiljnije nego ‘48. kada je Tito Staljinu rekao ‘ne’. Ali cijenim ovu odluku kao njihov legitiman politički potez”, poručio je Latal.

Istakao je i šta bi volio da vidi, kao potencijalni glasač, od Bloka u budućnosti…

“Kao potencijalni glasač ove političke opcije želio bih da se počnu istinski boriti za multietničku Bosnu i Hercegovinu, ali ne u Sarajevu, ne u bošnjačkim kantonima i opštinama, već u Banjaluci, Livnu, Šujici, u Kaknju gdje je poplava. Širom države sa gumenim čizmama i zavrnutim rukavima, a ne u odjelima i ne za okruglim stolom”, kazao je Srećko Latal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *