Lavrov o Janšinom “non-paperu”: Smatramo da je to neprihvatljivo i štetno

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je, na konferenciji za novinare poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem komentirao “non-paper” koji je predsjedniku Evropskog vijeća predao premijer Slovenije Janez Janša.

Podsjećamo, u “non-paperu” se između ostalog govori o promijeni granica na Zapadnom Balkanu, podjeli BiH i formiranju velike Albanije.

– Smatramo da je to neprihvatljivo i štetno. Stalno pozivamo kolege iz EU i NATO-a, koji brinu od Prištini, da utiču da se prekine sa iznošenjem takvih stavova i ne dopuste takve retorike – rekao je Lavrov, a zatim kritizirao Zapad, rekavši da takve ideje podržavaju kada ih iznosi neko od njihovih štićenika, prenose srbijanski mediji.

Sjetimo se kako zapadni partneri, rekao je Lavrov, uključujući i EU, stalno traže da se ne mijenjaju granice.

– Međutim, kada to pitanje postave oni na čijoj su strani, onda promijene stav. Smatram da su to opasne igre – istakao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je još uvijek na snazi Rezolucija UN 1244, da je niko nije ukinuo i da se mora poštovati.

– Svi odgovorni političari nemaju pravo da iznose ideje koje grubo krše koncept te rezolucije. Taj koncept je poštovanje suvereniteta Srbije i ukazuje da se konkretni status Kosova mora tražiti putem dijaloga – naglasio je on.

Lavrov je istakao da će Rusija podržati svaku odluku koja će biti prihvaćena od Srbije.

Faktor

11 thoughts on “Lavrov o Janšinom “non-paperu”: Smatramo da je to neprihvatljivo i štetno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *