Lockdown u TK bi donio više štete nego koristi, građani protiv zatvaranja

Takvog stava je i većina anketiranih građana: neki pak najavljuju proteste u slučaju uvođenja lockdowna, dok su neki za kažnjavanja. Svjesni su da bi lockdown značio gubitak posla, smanjenje plata i neizvjesnu egzistenciju.

”Građani koji se ne pridržavaju maski itd džaba im lockdown… gledam evo sada po gradu… najviše omladina ne poštuje ne nose maske, ni na bradi čak što bi rekli. Nisam za lockdown,” kaže jedan od građana Tuzle, dok jedna od građanki kaže: ”20-30 godina sam na birou, nemam primanja, sama živim. Znači sutra da budu protesti zbog toga, a bili bi, ja bih prva izašla.”

”Mi nemamo sada luksuza da ulazimo u mjere koje opet nisu zasnovane na bazi nauke, istraživanja, nego čisto potrebe da se nešto radi i da se interveniše od strane države,” smatra Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Naši sagovornici saglasni su da je moguće mnogo toga uraditi i bez zatvaranja koje očito donosi više štete nego koristi. Ulaganje u zdravstvo, njegova informatizacija, proširenje kapaciteta, edukacija građana i aktivno provođenje mjera mnogo su, poručuju analitičari, bolji i efikasniji put od lockdowna.

Izvor: RTV SLON

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *