Mališani svečano započeli ljetni kurs učenja Kur’ana u džamiji Camlica

 

 

U džamiji Camlica u Istanbulu, najvećoj džamiji izgrađenoj u modernoj Turskoj, danas je počeo veliki ljetni kurs Kur’ana za djecu koji će okupiti na stotine mališana iz cijele Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom je danas na platou ispred džamije Camlica održana svečanost u okviru koje su najmlađi učili odlomke iz Kur’ana i ilahije. Učenjem Fatihe prisutni su se sjetili i šehida 15. jula, kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvršiti državni udar. Mališani su prije početka kursa imali priliku i zabaviti se uz igre i druženje.

Organizatori ljetnog kursa učenja Kur’ana u džamiji Camlica su istanbulska Općina Uskudar i Ured muftije Uskudara.

Camlica u Istanbulu, najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj, svečano je otvorena početkom maja ove godine uz prisustvo velikog broja zvanica.

Džamija je smještena na brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking.

Džamija je inspirirana djelima Mimara Sinana, ali nije njihova kopija. Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.

Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Džamija može primiti više od 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500).

U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *