MFS-EMMAUS osigurao ogrijev za 30 majki Srebrenice

Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus osigurao je za 30 majki Srebrenice 90 metara drva za ogrijev, u okviru projekta «Lubav za majke Srebrenice».

Projekat „Ljubav za majke Srebrenice“ nastao je kao ideja pružanja pomoći i podrške majkama koje su tokom rata izgubile svoje najmilije i ostale same na području opštine Srebrenica. Ima za cilj doprinos procesu izgradnje mira i suživota na području sjevero-istočne Bosne. Projektom je za sada obuhvaćeno 30 majki treće životne dobi sa područja Srebrenice koje su socijalno, zdravstveno i materijalno ugrožene i kojima je potrebna podrška u smislu društvenih aktivnosti, psiholoških savjetovanja kao i svakodnevnih poslova. Najveću podršku ovom projektu pruža holandska organizacija Stichting Proplan čiji je predsjednik Willem Pronk.

U proteklom mjesecu MFS-EMMAUS je za 30 korisnica ovog projekta obezbijedio 90 metara drva.

„Prva adresa na koju su dostavljena drva za predstojeću zimu bila je kuća majke Salihe Osmanović koja živi u mjestu Dobrak, 40 km udaljeno od Srebrenice. Saliha živi samačkim životom, prinuđena da i najteže poslove obavlja sama ili da plati za obavljanje istih. Muža i dvojicu sinova, mladih sokolova njenih, u kojima je vidjela oslonac za svoju buduću starost, uzeo je rat 1992. godine.

Kamo sreće da je Saliha jedina, nego ovakvih hrabrih žena je puna Srebrenica. Uz pomoć uposlenika MFS-EMMAUS-a i volontera koji punim plućima rade za dobrobit ovih žena,  izrezana su i složena drva za nekoliko majki, a u narednom periodu nastojat ćemo završitit rezanje i cijepanje i za ostale majke. Tu smo za njih uvijek da ih posjetimo, uljepšamo im dan. Razveselimo ih i budemo djeca koje više nemaju“, navodi se u saopćenju za javnost domaće humanitarne nevladine organizacije MFS – EMMAUS iz Doboj Istoka.

Dobro se boljim vraća!

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *