MIGRANTI SPAS NAŠLI U DŽAMIJI NA BRECI: Građani im donose odjeću i hranu, a oni žele samo jedno…

Džematlije i svi koji su saznali da se migranti nalaze u džamiji donijeli su odjeću i na neki način pokušavaju pomoći ljudima koji uglavnom žele doći do Belgije i Holandije. Tamo su im ostali članovi porodica.

Veliki broj migranata u posljednje vrijeme na brojnim područjima, a posebno na istočnom dijelu granice sa Crnom Gorom ilegalnim putevima ulazi u Bosnu i Hercegovinu. Na ovaj način pokušavaju doći do nekih drugih evropskih zemalja, javlja Anadolu Agency.

 

 

Prethodnih dana Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka, pružio je otočište petorici mladića iz Sirije, Tunisa i Libije. Tačnije, trojica su iz Sirije, i po jedna osoba iz Tunisa i Libije. Preko Crne Gore stigli su do Trebinja gdje su uhvaćeni, evidentirani i poslani u imigracioni centar Delijaš u općini Trnovo.

Međutim, svi centri u blizini Sarajeva su prepuni pa su Velića zvali iz Centra za ljudska prava u Sarajevu i pitali da li može primiti izbjeglice koje su ostale na ulici. Prihvatio je i migranti se već danima nalaze u ovoj sarajevskoj džamiji.

 

Džematlije i svi koji su saznali da se migranti nalaze u džamiji donijeli su odjeću i na neki način pokušavaju pomoći ljudima koji uglavnom žele doći do Belgije i Holandije. Tamo su im ostali članovi porodica. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je migrante u džamiji u Staroj Breci.

Halep je prije pet godina napustio 22-godišnji Heysem Alhac. Prethodnih pet godina proveo je sa porodicom u Turskoj. Oženjen je i ima dijete. Cilj mu je doći do Holandije i osigurati bolji život za porodicu. Želju mu je i završiti fakultet.

“Dolazim iz Halepa. Pet godina sam živio u Turskoj. Prije tri mjeseca sam napustio Tursku i od tada sam na putu. Želim doći do Holandije, tamo mi je brat. Tamo želim dovesti i svoju porodicu koja je ostala u Turskoj sa mojim ocem”, ispričao je Alhac.

U Halepu je, prema njegovim riječima, u ljudima uništeno sve ono humano, sve je ubijeno. Rat u Siriji je počeo kada je imao 15 godina.

 

“Samo se sjećam rata. Više ničega se ne sjećam. Imao sam 15 godina kada je počeo ovaj rat. Halep sam napustio sa 16 godina. Uništena mi je kuća, sve mi je uništeno, ništa nije ostalo u Halepu”, poručio je Alhac.

Nizam Kredini je iz Tunisa. Na put prema nekoj evropskoj zemlji krenuo je prije dvije godine.

 

“Zbog ekonomske i političke situacije u zemlji ja više nisam imao posao. A sada sam umoran i od ovog puta. Želim doći do Belgije ali je težak put do tamo”, ispričao je Kredini za AA.

Nekoliko mjeseci bio je u Turskoj, a sada je odlučio krenuti dalje. Ovaj mladić je, naglasio je, trenutno bez novca i smještaja.

 

“Do sada smo prešli pet ili šest zemalja. Ostale su još dvije ili tri. Bio sam u Grčkoj, Albaniji…Ne znam više šta da uradim”, izjavio je Kredini.

 

Za građane BiH ima samo riječi hvale. Prema njima se ponašaju lijepo i prijateljski, međutim, kako je kazao, ne žele ostati ovdje.

 

 

“Ne želimo ostati u BiH jer ni ovdje nema posla. Ovdje smo već pet ili šest dana. Dvije noći smo proveli vani, na ovoj hladnoći. Centar nas nije prihvatio”, naglasio je Kredini koji dodaje da mora nastaviti dalje jer nema druge mogućnosti.

Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka izjavio je za AA da su ga u utorak zvali iz Centra za ljudska prava u Sarajevu i pitali da li može primiti izbjeglice koje su ostale na ulici i koje ne mogu zbrinuti imigracioni centri jer su prepuni.

 

“Svi imigracioni centru su puni, barem ovi što su u blizini Sarajeva jer su ti ljudi stigli iz Crne Gore preko Trebinja. Mi smo rekli da ćemo ih primiti na oko dvije noći, jer džamija nije uslovna za duži boravak. Tu se obavlja molitva, vrši se vjerska nastava, nema ležajeva. Može poslužiti za noć ili dvije i za manje osoba, ovdje je riječ o pet osoba”, rekao je Velić.

Prema njegovim riječima, ovih pet migranata je evidentirano u Trebinju i vode se da su u Delijašu koji ih, zbog nedostatka mjesta, trenutno ne može primiti.

 

Pomoć migrantima pružio je i Edin Ibrahimović, koji u blizini džamije ima ugostiteljski objekat.

 

“Došli su da prespavaju u džamiju jer efendija Velić ima običaj da pomogne ljudima koji nemaju gdje. A i u situaciji su koju ne bih poželio nikome. I mi smo bili izbjeglice i nama je isto tako neko pomagao”, poručio je Ibrahimović.

 

Statistički podaci govore da su u posljednjih godinu dana 262 osobe zatečene u ilegalnom prelasku državne granice i to samo na području Terenskog ureda Jug- Trebinje Granične policije BiH.

 

Među njima najbrojniji su državljani Alžira, Libije i Maroka, odnosno sa sjevera Afrike, koji procentualno zauzimaju između 60 i 70 posto ilegalnih migracija. Iz azijskog dijela najzastupljeniji su državljani Pakistana i Sirije.

 

Podaci u odnosu na prošlu godinu su dosta izmijenjeni. Naime, prošla godina je imala 48 ilegalnih prelazaka evidentirano, a ove godine su to 262 osobe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *