MUP RS u službi režima koji je počeo sa političkim progonom, uklonjeni svi predmeti s Davidovog trga

BANJA LUKA, (Patria) – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jutros su uhapsili Davora Dragičevića nakon čega su uslijedila hapšenja još nekoliko osoba, uključujući i majku Davida Dragičevića Suzanu Radanović i pojedine opozicione političare u RS.

Komunalna policija uklonila je predmete koji se nalaze na Trgu Krajine, među kojima su fotografije Davida Dragičevića, pesnica i srce koji su simbol grupe “Pravda za Davida”.

– Transparency International u BiH (TI BiH) osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te napominje da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava.

TI BiH je i ranije upozorio da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da vlast u Republici Srpskoj sve više pokazuje znakove autoritarnog režima. Umjesto da vodi istragu u predmetu David Dragičević, MUP RS usmjerava svoje djelovanje protiv političkih protivnika aktuelne vlasti i građanskih aktivista koji zahtijevaju istinu o stradanju svog sugrađanina.

Policijskim zauzimanjem glavnog trga u Banjaluci poslata je poruka svim građanima da se drugačije mišljenje od onog kojeg zastupa aktuelna vlast neće tolerisati, i da će svako ko misli drugačije i izražava to javno biti uhapšen ili politički gonjen. TI BiH posebno osuđuje primjenu brutalnosti prema porodici Dragičević koja sve vrijeme samo nastoji saznati istinu o ubistvu svog sina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *