Muslimani obilježavaju dan rođenja Muhammeda, a. s.: Centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu poslije akšam-namaza je održana centralna mevludska svečanost povodom dana rođenja Muhammeda, a. s., koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

 

Tom prilikom, prigodan program ilahija i mevluda izveli su imami Mešihata Islamske zajednice Sarajevo, hor Gazi Husrev-begove medrese i gosti iz Turske.

 

Mevludskoj svečanosti je prisustvovao Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu, Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH i veliki broj vjernika.

Muslimani će u petak, 1. decembra, obilježiti dan u kojem je rođen Muhammed, a. s., – mevlud. Mevlud, dan rođenja Muhammeda, a.s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a. s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a. s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe. Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a. s.

Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda, a. s., i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda, a. s., istovremeno s ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki.

Ove godine 12. rebiu-l-evvel obilježava se u petak, 1. decembra 2017. godine. Taj dan u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu povodom 12. rebiu-l-evvela kazivat će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

7 thoughts on “Muslimani obilježavaju dan rođenja Muhammeda, a. s.: Centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

  • 09/10/2022 at 5:04 pm
    Permalink

    I’m impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you've gotten hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not sufficient persons are talking intelligently about. I am very pleased that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *