NA DANAŠNJI DAN UMRO JE TITO

Prije 39 godina, 4. maja 1980. umro je Josip Broz Tito – neprikosnoveni lider Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i lider Pokreta nesvrstanih.

Rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u hrvatsko-slovenskoj porodici u maju 1892. Njegov dan rođenja 25. maj obilježavan je kao Dan mladosti.

Radio je i školovao se 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi. Bilo je to vrijeme najoštrijih čistki unutar sovjetske nomenklature i komunističke internacionale, kada je likvidiran znatan broj i jugoslavenskih komunističkih prvaka.

Kao vođa KPJ, predvodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska), a iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Na čelu Jugoslavije nalazio se punih 35 godina.

Bio je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. Njegova uloga u tom pokretu, u poznijoj fazi, posebno je upamćena po dosljednom nastojanju da se nesvrstani zadrže po strani od utjecaja pojedinih problokovski opredijeljenih članica.

U unutrašnjoj politici, stjecajem raznih okolnosti, vjerovatno i duboke starosti, ostavio je ustrojstvo koje se na kraju pokazalo kao neodrživo za funkcioniranje SFRJ – Ustav iz 1974. Specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazao se kao nerješiv problem kada se SKJ raspao.

Sahrani Josipa Broza Tita u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih ličnosti iz cijelog svijeta, što je nesumnjivo izraz njegove posebne historijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao.

2 thoughts on “NA DANAŠNJI DAN UMRO JE TITO

 • 22/05/2022 at 4:03 pm
  Permalink

  Great post, you have pointed out some fantastic points, I as well think this s a very fantastic website.

  Reply
 • 30/06/2022 at 2:41 am
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I'm very glad to see such great information being shared freely out there.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *