Nećemo da IDEMO u rat, ali hoćemo da budemo SPREMNI!

Nećemo da IDEMO u rat, ali hoćemo da budemo SPREMNI!

Muamer Zukić (Facebook)

Dok prijete Bosni i izazivaju nemir, naši prvaci odgovaraju da ćemo braniti svoju domovinu i silom ako treba.
Paralelno s tim, šire se destimulirajući i antipatriotski spinovi: ‘Neće niko IĆI u rat’, ‘Nećemo da IDEMO u rat radi vaših fotelja’, ‘Neka Dodik, Čović i Bakir ratuju, narod nije lud da zbog njih IDE u rat’, ‘Borci su izvarani i neće IĆI nikada više’ isl.
Podsjetit ćemo se da je ratnih 90-tih više desetina hiljada Bošnjaka ubijeno na njihovom kućnom pragu. Nisu IŠLI nigdje. Rat je došao njima, na njihov kućni prag i zatekao ih nespremne. Nije ih niko PITAO hoće li rat – nisu provođene ankete ko je ZA, a ko PROTIV rata. I tad su Bošnjaci pričali o miru, održavali mitinge, koncerte za mir i pravili druge predstave – dok su dušmani vezali i stezali omču oko našeg vrata. Nekad se pitam kako čovjek ne može primijetiti da mu se omča veže oko vrata? Koliko omađijan, zanesen, ili slijep treba da bude? Posebno ako mu to nije prvi put!
I sad, ako nedaj Bože do nečega dođe, neće trebat nigdje IĆI. Samo je pitanje hoćemo li bit spremni da dočekamo ono što nam može doći na vrata?
Dešavanja iz 90-tih, ali i mnoga ranija, uče nas da Bošnjaci svoje ratove vode u svojim avlijama – čuvajući svoje majke, supruge i sestre da ne budu silovane, svoju djecu da ne budu pobijena, svoje kuće da ne budu porušene, svoju zemlju da ne bude oteta, svoje mrtve da njihova mezarja ne budu preorana, čuvaju sami sebe da ne budu istrijebljeni…Bošnjaci nisu IŠLI u ratove, već su ratovi njima dolazili.
Bože nikad ne trebalo, nikad se ne desilo – ali da se ne lažemo i da ne živimo u zabludi da ako negdje ne ODEMO, da će nas to zaobići. Nećemo sačuvati mir, ako šutimo, ako ignorišemo, ako se pretvaramo da se ništa ne dešava i da je sve normalno…

Bošnjak/Bosanac samo ako bude SPREMAN, u svakom smislu, i ako dušmanin to bude znao – samo tad nit’ će trebat gdje IĆI, nit’ će smjet neko doći!

Zato, uvijek budimo SPREMNI!

13 thoughts on “Nećemo da IDEMO u rat, ali hoćemo da budemo SPREMNI!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *