Nema pooštravanja mjera u školama na području TK

Neće biti pooštravanja mjera zaštite od korona virusa u školama i na fakultetima, zbog blagog porasta broja zaraženih u Tuzlanskom kantonu. Iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku poručuju da su s aktuelnim higijensko-epidemiološkim mjerama škole najsigurnije mjesto za djecu i uposlenike. Evo i danas objavljenog, sedmičnog izvještaja o tome koliko je trenutno oboljelih učenika i uposlenika.

novinar Azra Mešić

Korona virus i sve njegove mutacije neće zatvoriti škole. Zato što su djeca  i nastavnici uglavnom zdravi, kaže novi kantonalni ministar za obrazovanje i nauku Elvis Baraković.

  • Od ukupno 51.000 učenika u osnovnim i srednjim školama je 16 pozitivno na koronavirus, a što se tiče zaposlenika negdje oko 5.000 zaposlenika imamo 15 pozitivnih kolega. Što znači da su škole danas jedno od najsigurnijih mjesta za našu djecu, kaže on.

Ukoliko ostane ovako, kaže ministar za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona, neće biti restriktivnih mjera za škole. Ipak svakodnevno prate upute Federalnog i kantonalnog kriznog štaba, te situaciju izvan školskih objekata.

  • Slijedom događanja i donošenja mjera koje su restriktivnije bile, a zasnovano na praćenju indikatora epidemiološke situacije, u broju zaraženih osoba već smo došli ido nekog procenta od 21%. i bili smo prije 15 dana naa 6% i sa komplikovanom težom kliničkom slikom pacijenata koji imaju potrebu za hospitalizacijom. I evo popunjavanjem bolničkih kapaciteta i opet vođeni brzinom širenja virusa, postoji dodatan oprez i potreba za poštivanjem mjera s jedne strane, a i u kontekstu samog počtka školske godine je u pogledu učenika srednje škole, stvara dodatnu fluktuaciju učenika – populacije koja je prepoznata kao vektor u prenošenju bolesti i evo onih osoba koji mogu biti potencijalni donositelji virusa u krug porodica. Škola je do danas bila sredina koja je najsigurnija, kaže doktorica Maida Mulić, članica Kriznog štaba TK.

Kantonalni Pedagoški zavod i Ministarstvo za obrazovanje izvještaje o broju zaraženih prikupljaju na sedmičnoj bazi. Očekuju da do kraja školske godine nastava traje po već utvrđenom sistemu.

  • Mogu reći da se nastavno osoblje, menadžment škola is vi učenici doista pridržavaju svih mjera. Problem nije u mjerama, nego u pridržavaanju tih mjera. Mi smo u razgovoru sa gospodinom Čerkezom zamolili da se nađe rješenje za učenike od 1. do 4. razreda, da ne nose maske tokom nastave i odluka je od strane Federalnog kriznog štaba išla u tom smijeru. Što se tiče situacije po školama zaista je ona dobra. Postavlja se saamo pitanje gdje su naša djeca poslije završetka nastave, odnosno kad izađu iz školskih klupa, kaže ministar Baraković.

U odnosu na drugo polugodište prošle godine, kada je nastava u poptunosti bila organizovana izvan škola, ove godine bi uz odjeljenja podijeljenja na grupe i dio nastave koji se odvija na platformama, učenici ljetni rasput mogli dočekati bez naročitih probelma.

13 thoughts on “Nema pooštravanja mjera u školama na području TK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *