SvijetTOP VIJEST

Nezapamćeni haos u SAD-u, potreseni temelji cijele nacije

Teksas prijeti otcjepljenjem?!

Sadašnji položaj dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoobranu

Sjedinjene Američke Države se trenutno suočavaju s ozbiljnom ustavnom krizom, a središte sukoba je postavljeno u vezi s granicom Teksasa i Meksika. Guverner Teksasa, republikanac Greg Abbott, odlučio je postaviti žilet žicu na granicu zbog velikog broja ilegalnih ulazaka. Međutim, Vrhovni sud naredio je da se žica mora ukloniti. Abbott tvrdi da će se suprotstaviti federalnim snagama ako bude potrebno, a podržava ga još 25 republikanskih guvernera koji su spremni pružiti vojnu podršku Teksasu.

Ova situacija prijeti da duboko utječe na odnose između savezne vlade i država te ima potencijal ozbiljno utjecati na izbornu godinu demokrata Joea Bidena. Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima ovlasti ukloniti žilet žicu, no Abbott tvrdi da će pojačati državnu patrolu na granici.

Advokat za imigraciju Jaim Vaquez tvrdi da smo svjedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlasti Vrhovnog suda.

image

Sadašnji položaj dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoobranu.

image

Očekuje se da će pitanje ilegalne imigracije, koja je dosegnula kriznu točku s rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka prošlog mjeseca, imati ozbiljan utjecaj na politiku i predsjedničke izbore.