Njemačka daje 50 milijardi eura da spriječi propast malih poslodavaca

Pedeset milijardi eura iz državnog budžeta već teku prema samostalnim preduzetnicima i malim poslodavcima.

Sredstva nisu namijenjena za plate radnika već za tekuće troškove poslovanjaEPA

U Njemačkoj počinje isplata brze pomoći za male poslodavce i samostalne preduzetnike čiji su poslovi propali u jeku pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

Poslovično pedantna njemačka birokratija, posebno temeljna i troma kad se radi o parama, sada je sahranjena preko noći, javlja DW i dodaje da su ministri finansija i privrede, Olaf Scholz i Peter Altmaier, najavili da sve mora da ide „brzo“ i „nebirokratski“.

Pedeset milijardi eura iz državnog budžeta već teku prema samostalnim preduzetnicima i malim poslodavcima kako bi se koliko-toliko premostile nuspojave pandemije korona virusa.

Od ponedjeljka praktično sve njemačke pokrajine primaju zahtjeve, a uglavnom su na državni novac dodali i svoja sredstva kako bi poboljšali ponudu, navodi DW.

Osnova je jednokratna isplata do 9.000 eura za naredna tri mjeseca ako firma ima do pet zaposlenih, odnosno do 15.000 eura ko ima do 10 zaposlenih. Oni koji uzmu taj novac neće morati da vrate.

Ideja je da se pomognu oni koje bi kolaps ekonomije prve mogao da pokosi – mali restorani, kafići, frizerski saloni, taksisti, poljoprivrednici, slobodni umjetnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *