Njemačka ministarka u Beogradu: Ugrožavanje BiH, ugrožava mir u cijelom regionu

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok istakla je da narodi na Zapadnom Balkanu dobro razumiju šta znači rat i da je zbog toga važno očuvati mir u regionu, javlja Anadolu Agency.

Ona je u Beogradu, posijle sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem govorila o zemljama Balkana u kontekstu rata u Ukrajini i rekla ljudi na Balkanu znaju kako je dragocjen mir i da se svi moraju suprotstaviti mišljenju da se nasilno mogu mijenjati granice u Evropi.

Kako je rekla, potreban je vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine i sastanak predstavnika vlasti dvije strane kako bi se preduzeli koraci ka obavezujućem dogovoru.

Govoreći o regionu, Berbok je dodala da se svi moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jer to može da destabilizuje region.

“Moramo se suprotstaviti neprihvatljivim aktivnostima suprotstavljenim protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta u BiH, jer je to ugrožavanje mira u cijelom regionu”, rekla je Berbok.

Ona je rekla da ova njemačka vlada želi da bude prisutna u regionu i da će imati specijalnog izaslanika, koji će biti njene “oči i uši” na Zapadnom Balkanu, kao i da Njemačka želi Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana u EU-u, ali da se za to mora pridržavati zadataka na evropskom putu.

Ona je rekla da rat u Ukrajini nisu birale ni Srbija, ni Njemačka, već predsjednik Rusije Vladimir Putin, a da su mir i sloboda zajedničke vrijednosti i da onaj ko ih dijeli, sada ne može stajati po strani, te istakla da je u Njemačkoj primijećeno glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji kojom je osuđena agresija Rusije.

Na pitanje da li će se distancirati od Putina, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je pitao od čega Srbija treba da se distancira i kakve veze ima sa sukobom u Ukrajini, čiji teritorijalni integritet poštuje i smatra napad na suverenu zemlju nedopustivim.

“Nismo to radili jer nekoga volimo ili ne volimo, već jer su to norme međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić i dodao da od početka sukoba nije imao nikakve lične kontakte sa ruskim zvaničnicima.

Vučić je rekao i da je Njemačka ključni politički partner Srbije, te istakao da je sa Berbok razgovarao o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i regionu.

Kako je istakao, po pitanju BiH rekao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet te zemlje i Republiku Srpsku unutar BiH, a da kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, i pored različitih stavova o tome da li je Kosovo nezavisno ili nije, sa Berbok su se saglasili da probleme dvije strane treba da rješavaju dijalogom.

16 thoughts on “Njemačka ministarka u Beogradu: Ugrožavanje BiH, ugrožava mir u cijelom regionu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *