Njemačka u velikim problemima: Finansijsko upozorenje od kojeg strahuju svi građani

​ECB je podigla kamatne stope sa rekordno niskih nivoa prošlog mjeseca da bi se izborila sa inflatornim pritiscima.

Međutim, dalja povećanja su gotovo sigurna jer se izgledi za rast cijena ne poboljšavaju, prenosi Poslovni.hr.

Recesija u Njemačkoj sve je vjerovatnija, dok će inflacija nastaviti da ubrzava i mogla bi dostići vrhunac ove jeseni – iznad 10 odsto, objavila je u ponedjeljak njemačka centralna banka.

Sa industrijom koja se u velikoj mjeri oslanja na ruski gas, Njemačka je među najranjivijim evropskim zemljama na bilo kakve poremećaje u snabdijevanju ovim energentom, a rastući troškovi gasa već utiču na proizvodnju i očekuje se da će se pogoršati.

“Pad ekonomske proizvodnje u zimskim mjesecima postao je mnogo vjerovatniji. Visok stepen neizvijesnosti oko snabdijevanja gasom ove zime i naglo povećanje cijena vjerovatno će teško uticati na domaćinstva i preduzeća”, navodi se u izvještaju njemačke centralne banke.

Ruska gasna kompanija Gasprom saopštila je da će isporuka ruskog gasa Evropi preko gasovoda Sjeverni tok 1 biti prekinuta na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog održavanja.

Rusija ograničava izvoz gasa kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata.

Mnogi, ako ne i većina ekonomista sada smatra da je recesija u toj zemlji neizbježna.

Visoke cijene i nestašica gasa već primoravaju zemlju da smanji potrošnju, a sektori zavisni od energije, od proizvodnje metala do proizvodnje đubriva, uzimaju veliki danak.

U međuvremenu, troškovi energije će nastaviti da povećavaju inflaciju, koja bi mogla da dostigne vrhunac prije jeseni – nešto iznad 10 odsto. Ovo bi učinilo stopu inflacije pet puta većom od cilja Evropske centralne banke (ECB) o održavanju rata cijena do 2 odsto godišnje.

“Ukupno, stopa inflacije bi na jesen mogla da dostigne 10 odsto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida isporuke gasa iz Rusije”, saopštila je Bundesbanka.

Ovo povećava rizik od brzog povećanja plata, posebno imajući u vidu rekordno nisku nezaposlenost, koja bi mogla da produži period visoke inflacije kroz spiralu rasta plata i cijena, upozorila je Bundesbanka.

13 thoughts on “Njemačka u velikim problemima: Finansijsko upozorenje od kojeg strahuju svi građani

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *