NOĆAS LOKALNO MOGUĆ SNIJEG I U NIZINAMA

Danas je zvanično započela klimatološki zima.

Kalendarski će zima stići nešto kasnije, 21.12. u 22 sata i 48 minuta. Zima 2022/23 prema posljednjim sezonskim prognozama ne bi se trebala previše razlikovati u odnosu na zadnje zime.

Sa juga i jugoistoka po visini nam pristižu nove količine vlažnog zraka. To će danas poslijepodne i noćas donijeti kišu i snijeg u većem dijelu zemlje. Snijeg uglavnom na nadmorskim visinama iznad 600 ili 700 m, dok će u nizinama većinom padati kiša. U noći na petak(02.12.) susnježice i snijega može biti i u nizinama sjeverozapadne Bosne. Padavine većinom slabe.

U petak i za vikend prodorom toplijeg zraka po visini slijedi porast temperature, pa će u većini mjesta za vikend maksimalne biti oko 10°C, na jugu oko 15°C. Izuzetak je sjeverozapad Bosne, gdje će se hladniji zrak u prizemlju zadržati duže uz tmurno i prohladno vrijeme do kraja ove sedmice. Ostaje nestabilno i pretežno oblačno vrijeme do kraja sedmice. Uz jugozapadna visinska strujanja pristizat će vlažnog zraka sa Mediterana uz kišu i pljuskove ponajviše u Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne. Snijeg samo na višim planinama, tipa Bjelašnice i Čvrsnice.

8 thoughts on “NOĆAS LOKALNO MOGUĆ SNIJEG I U NIZINAMA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *