SvijetVIJESTI

NOVA PRAVILA ZA TURISTE NA JADRANU! Čekaju vas PAPRENE NOVČANE KAZNE

Svi su do sada ovo radili na MORU, ali je ovo sada prošlost!

S prvim danom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu u kojoj su za sve one koji krše zakon propisane veće kazne, pa se može očekivati da ovoga ljeta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, slijedi kazna od 150 eura.

Ista kazna od 150 eura propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povoca je u skladu s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 eura za fizičku osobu. Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih, piše “Tportal. hr”.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od 150 eura. Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na poslednjoj sjednici Gradskog vijeća u 2022. godini, a stupila je na snagu sa novom godinom.

Riječ je, kako kaže komunalni redar Josip Gabelica, o sveobuhvatnijoj, preciznijoj i rigoroznijoj odluci o novčanom kažnjavanju prekršitelja u odnosu prema prošloj, a namjera je bila da uvedu red u cijelom gradu, posebno na području kulturno-istorijske gradskog jezgra (zona A). Komunalnom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na zonu A, koja ima posebnu zaštitu, i na odredbe koje se odnose na područje cijelog grada.

Po novoj odluci o komunalnom redu osoba koja bude zatečena kako pije alkohol na javnoj površini platiće 150 eura kazne, a isto toliko moraće da izdvoji i osoba koja se bude šetala polugola po gradu.

Pored toga, uvedena je zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mjestima ne mogu da koriste zvučnike i pojačala. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Takođe, precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći biti ljuljaški, kauča i separea koji nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Kada je riječ o turistima očekuje ih još jedna promjena – ubuduće će biti zabranjeno nuditi im usluge u centru grada, kao što je to bio bio slučaj prethodnih sezona kada su restorani nudili jelovnike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *