AktuelnoBiHTOP VIJEST

Novalić: Država koja izvozi struju ne smije pričati o redukciji

Novalić: Država koja izvozi struju ne smije pričati o redukciji, povećati cijenu privredi je greška, u izvozu struje je spas!

Bivši premijer Federacije Fadil Novalić je govorio o najavljenim poskupljenjima struje za privredu u BiH.

“Ovih sedmica imamo bjesomučnu kampanju. Naime EP i Vlada obavještavaju stanovništvo da se krivicom prethodnih uprava bore svim silama i spašavaju nas od redukcija. Ta takva riječ nije bila u upotrebi od rata do danas. Država koja izvozi struju ne može govoriti o redukcijama. Šta je po srijedi. Šta se pod kampanjom trebalo zvati poskupljenje struje. Zašto se to radi. Naša EP proizvodi struju otprilike po 60 eura po megavatu, i crpi prihode iz tri izvora, jedan je domaćinstvo, njima prodaje 48 posto struje ili u grubo polovinu po 32 eura, dakle znantno jefitnije ispod proizvodne cijene. Drugi dio od 25 posto prodaje privredi po 77,6 eura prosječna cijena 2023. I treći dio izvoz, oko 25 posto, ali po cijenama koje su znantno više od domaćih. Ona je danas na Budimpeštanskoj berzi 160 eura, a bila je i 250”, kazao je Novalić.

Dakle, EP BiH isporučujući struju domaćinstvu zaista ostvaruje gubitke, isporučujući struju privredi ima visok dobitak od 30 posto, a isporučujući struju vani dobiva ekstra profit. 

“Taj ekstra profit ‘pegla'ono subvencioniranje domaćinstava jeftinom strujom. I kad god možete izvoziti struju po visokoj cijeni vi možete zadržati cijenu. Vrijeme je još uvijek loše, imamo loše ekonomske parametre prvi put od korone. Sasvim je logično da moramo zadržati cijenu struje za domćinstva. To se može uraditi na dva načina, jedan je da povećate proizvodnju i izvoz, i taj ekstra profit koristiti za subvencioniranje cijena za stanovništvo u BiH. Drugi i to je zadnji način jeste da povećate našoj privredi, ali to je loše, jer već sada privreda plaća skuplje. 

Da bi izvozili struju i naša Vlada je morala zamoliti Parlament da pusti u rad blok 3 i 4, a za njih nismo imali uglja, jer naši rudari i prije pet godina i danas proizvode pet miliona uglja i to je njihova mogućnost. Za izvoznu struju morali smo kupovati ugalj od privatnih rudnika, a to je ono što je sadašnja vlast suspendirala i sad joj fali taj ugalj. Zato govore o poskupljenju struje, jer sada je kasno.

I oni su se vratili sada na kupovinu tog uglja, a Aner Žuljević je to nazivao lopovlukom. A samo nas to vodi ka tome da ne morate stanovništvu povećati cijenu, ali nikako se ne smije to uraditi ni za privredu, jer će to izazvati novi val poskupljenja., ali i otpuštanja. To će izazvati novi val, bit će otpušteno 30 do 40 hiljada radnika. Zašto? Današnja cijena struje od 160 eura je sastavljena od dvije komponente, 85 eura košta taksa u tih 160 eura. Ako to oduzmete cijena koja pripada kompaniji je 75 eura, danas. Onih 85 eura ona mora uplatiti u fond za obnovljive izvore. Znači 75 eura dobija kompanija, a naša Elektroprivreda već danas prodaje našim firmama po 77 eura. Znači apsolutno je nepotrebno, nemoguće i štetno da poveća se struja privredi. Jedini izlaz je izvoz”, pojasnio je Novalić.