Novalić: Dva fonda od ukupno milijardu KM za pomoć privredi

Glavni prioritet Vlade je subvencioniranje doprinosa i poreza za sve zaposlene u realnom sektoru na cijeloj teritoriji FBiH, rekao je Fadil Novalić, federalni premijer

Sarajevo

Federalni premijer Fadil Novalić najavio je danas formiranje dva fonda ukupne vrijednosti milijardu konvertibilnih maraka, koji će biti namijenjeni za pomoć privredi u saniranju posljedica globalne pandemije novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novalić je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak šefova klubova zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojem je predstavio plan ekonomskih mjera za suzbijanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu.

“Predstavio sam okvirni program stabilizacijskih mjera u Federaciji BiH. Zastupnici su dali određene primjedbe, bili su vrlo konstruktivni, a mi ćemo ih razmotriti na sjednici Vlade u petak, kada će se sve ove naše mjere definitivno finalizirati“, istakao je Novalić i dodao:

“Glavni prioritet Vlade je subvencioniranje doprinosa i poreza za sve zaposlene u realnom sektoru na cijeloj teritoriji FBiH. Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpustili radnike. Mjere će obuhvatiti sve od obrtnika do velikih preduzeća. Najavljujem formiranje dva fonda od ukupno milijardu konvertibilnih maraka za pomoć privredi“.

Naglasio je da će javnost detaljnije informisati nakon sjednice Vlade Federacije BiH u petak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *